2018. Május 20. 18:03

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Klímacsúcs: vádak és fenyegetések


Klímacsúcs: vádak és fenyegetések

Klímacsúcs: vádak és fenyegetésekMegegyezésre kell jutni! AZ EU maga sem tudja, mit ígérjen! Afrika nem hisz a fejlett országok fogadkozásának! Röviden ebben lehet összefoglalni a klímakonferencia első napját. A taktikázás tehát megindult, kérdés, kerül-e konkrét eredményt tartalmazó csomag a karácsonyfa alá.

A konferencia nyitóbeszédében Lars Loekke Rasmussen dán miniszterelnök kijelentette, „ezt a lehetőséget nem szalaszthatja el a világ”. Kérdés, a folyamatosan erősödő nyomás hatására képesek lesznek-e kicsinyes érdekeiket háttérbe szorítani az erős országok, s hatalmas profitjuk töredékét a klímaváltozás hatásainak csökkentésére fordítani.

– A klímaváltozásra most kell reagálni, mert az idő teltével egyre drágábbak lesznek majd az ellenlépések – jelentette ki Rajendra Pachauri az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) elnöke, Rasmussen szavait erősítendő. Yvo de Boer, a világszervezet klímaügyi főtárgyalója is a megegyezés mellett érvelt.

Az ígéreteknek és felhívásoknak azonban nem sok hitele van, legalábbis az afrikai országok előtt, akik most először egységfrontba tömörülve jelentek meg a konferencián. A fekete kontinens érdekei képviselő etióp elnök Melesz Zenavi már a hétfői kezdés előtt kijelentette, szeretnék, ha fejlett országok segítenének enyhíteni a klímaváltozás káros hatásait az afrikai országokban, illetve ha ellensúlyoznák a tevékenységük által okozott károkat.

Hogy pontosan mekkora összeggel lenne elégedett Afrika, az egyelőre nem világos, az a fenyegetés viszont sokkolta a közvéleményt, hogy az afrikai küldöttség kivonul a konferenciáról, ha nem teljesítik kívánságaikat.

De az Európai Unió sem képvisel egységes álláspontot, hiszen vannak tagállamok, amelyek akár 30 százalékra is emelnék az 1990-es szinthez képest 2020-ig vállalt szén-dioxid kibocsátás csökkentést, hogy ösztönözzék mások kötelezettségvállalását, míg mások maradnának az eddig ígért 20 százaléknál.

Miközben a tárgyalóteremben már fölállították a figurákat, az utcán egymást érik a civil tüntetések, amelyek megegyezést, s azonnali kibocsátás csökkentést követelnek.

A konferencia alapvető kérdése továbbra is ugyanaz: vajon képesek-e a szegény országok és a tiltakozó civilek olyan nyomást gyakorolni a fejlett országok vezetőire, hogy szembeszálljanak a multinacionális tőke érdekeivel, s valóban hatékony lépésekről döntsenek Koppenhágában. De ha ez meg is történik, még mindig kérdés, hogy létezik-e olyan erő vagy szervezet, amely végrehajtatja a vállalásokat.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*