2018. Február 26. 2:12

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Nem lesz szénerőmű Tőketerebesen, megmenekült Tokaj-Hegyalja


Nem lesz szénerőmű Tőketerebesen, megmenekült Tokaj-Hegyalja

Nem lesz szénerőmű Tőketerebesen, megmenekült Tokaj-HegyaljaNem épülhet meg a tőketerebesi (trebosovi), a magyar határtól 17 kilométerre tervezett szénerőmű – döntöttek immár jogerősen is a szlovák hatóságok.

A káros hatások leginkább hazánkat érintenék, mégpedig a világörökségnek számító Tokaj-hegyalja régiót és a Zemplén területeit. Ezzel egy 2006 óta fenyegető veszélyforrástól menekült meg Észak-Kelet Magyarország.

Korábban már több helyi civilszervezet is tiltakozott az építkezés ellen, de sajnos a többszöri fenyegetések után nem mertek tovább kampányolni. Volt olyan aktivista, akinek döglött patkánnyal üzentek a szénerőműben érdekeltek.

A Greenpeace által végigvitt kampány hatására két körben is megtagadták az engedélyt a szlovák hatóságok, mivel a beruházó nem mutatta be szakmailag megfelelő módon a szénerőmű hatásait, a határokon átnyúló hatásokkal pedig egyáltalán nem foglalkozott.

Nem vizsgálták például, hogy a szennyvíz milyen hatással lenne a közeli Bodrogra, ahol számos nagyon ritka és értékes madárfaj él. A vízvédelem mellett a hulladékkezelés módjával sem foglalkoznak részletesebben. Arra is csak burkolt utalások történtek, hogy a melléktermékekben olyan méreganyagok dúsulnak fel, mint a higany vagy az arzén, melyek egyebek mellett szív- és veseelégtelenséget, magas vérnyomást is okozhatnak.

Stoll Barbara, a Greenpeace kampányfelelőse leszögezte: nem az erőművek ellen vannak általában: – Nem szennyező, hanem megújuló energiákra támaszkodó erőművekre van szükség. A klímaváltozás jelenlegi fokán fel sem merülhet újabb szén vagy ligniterőművek építése. A megújulók már a mai technikai fejlettségi szintjükön is tökéletes versenytársai a piszkos energiáknak, a kormányzatoknak csupán annyit kell tenniük, hogy elhárítsák előlük az akadályokat és ne támogassák tovább a foszilis energiahordozókat.

A Greenpeace napokban bemutatott Energia[Forradalom] tanulmánysorozatának harmadik darabja nagyon pontosan mutatja ki, hogy ma már minden külső feltétel adott ahhoz, hogy 2050-re akár 100%osan megújuló energiákra támaszkodjon Európa. Ha a hagyományos, szennyező és véges energiaforrások helyett a megújulóknak adunk teret, az több munkahelyet, nagyobb gazdasági fellendülést és ellátásbiztonságot, valamint már középtávon is olcsóbb energiát eredményez mindannyiunk számára.

Stoll Barbara az üggyel kapcsolatban hozzátette: a Greenpeace ugyanezen okokból ugyanígy meg fogja akadályozni a hasonlóan elavult és szennyező Mátrai Erőmű szenes blokkjainak bővítését is.

Forrás: GreenpeaceHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*