2018. Április 21. 13:36

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Használjuk-e a szén-dioxid megkötési és tárolási technológiát a klíma védelmében?


Használjuk-e a szén-dioxid megkötési és tárolási technológiát a klíma védelmében?

Használjuk-e a szén-dioxid megkötési és tárolási technológiát a klíma védelmében?Amióta az éghajlatváltozás elleni harc megkezdődött, permanens vita is kíséri a szakértők munkáját: használjunk-e különféle mérnöki megoldásokat, például a szén-dioxid megkötés és tárolás (CCS) technológiát, vagy sem?

A CCS betűszóval valószínűleg sokan találkoztak már azok közül, akik járatosak az energetikában. Az angol betűszó (CCS, Carbon Capture and Storage) egy rövidítést takar, ami a szén-dioxid égési folyamat során történő elkülönítését, és tárolását jelenti az ipari folyamatokban.

A technológiával kapcsolatos dilemmák több szinten is foglalkoztatják a szakembereket. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) néhány éve külön publikációt adott ki róla, az ENSZ tárgyalásokon pedig hosszú évek óta elő-előkerül, hogy az így semlegesített szén-dioxidot is el lehessen számolni kibocsátás-csökkentésként az u.n. rugalmassági mechanizmusok keretében.

Az EU meglehetősen eltökélt a technológia mellett, jóllehet nem minden tagország áll ki mellette teljes mellszélességgel, és igazából jól működő demonstrációs projektet sem sikerült eddig felmutatni. Ennek ellenére az EU kibocsátásjog-kereskedelmi rendszerének új belépő tartalékából képzett, hatalmas összegeket különített el, amelyek potenciális EU-s forrásként jöhetnek szóba a CCS számára is.

A cikk folytatása az Energiaklub honlapján.

Forrás: EnergiaklubHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*