2018. Május 22. 13:39

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Új elnök a klímakonferencián


Új elnök a klímakonferencián

Új elnök a klímakonferencián

A dán miniszterelnök ült a Koppenhágai Klímacsúcs elnöki székébe, miután az eddigi levezető elnök, Connie Hedegaard, klíma- és energiaügyi miniszter lemondott. Az ENSZ főtitkár fölszólította a résztvevőket, hogy fejezzék be az egymásra mutogatást, mindeközben pedig folytatódnak az erőszakos jelenetek a tüntetők és a dán rendőrség között.

Helyesebb, ha a kormányfők és elnökök megérkezését követően a dán miniszterelnök elnököl a konferencián. Ezzel a magyarázattal adta át főnökének a kormánybotot Connie Hedegaard klíma- és energiaügyi miniszter, akinek lemondása ugyan formális gesztusnak tekinthető, de kétségtelen tény, hogy eddig nem sok eredményt tudnak fölmutatni a dán fővárosban.

Egyre inkább közeledik a végjáték, amikor a meghívott 115 állam és kormányfő aláírhatja a szakértők által kiszenvedett egyezményt. Föltéve, hogy lesz egyezség az igencsak más elképzeléseket hangoztató delegációk között.

Az ellentétek miatt hétfőn fél napig álltak is a tárgyalások, mert a fejlődő országok egy csoportja kivonult a tárgyalásokról, mondván a fejlett országok nem hajlandók a Kiotói Jegyzőkönyv kiterjesztéséről. A fejlett országok végül is engedtek, de a feszültség megmaradt.

Gordon Brown brit miniszterelnök a tervezettnél korábban megérkezett a dán fővárosba, hogy tárgyaljon az Afrikai és az Európai Unió, valamint a szigetállamok szövetségének (AOSIS) képviselőivel az egyezség megkötése érdekében.

Lassan a fejlődő országok klímaváltozás elleni harcának elindításához szükségesnek vélt minimális tőke is összejön, hiszen az EU által fölajánlott 10,5 milliárd dollárral versenyezve a Japán kormány is hasonló összeget helyezett kilátásba. Az USA ugyan konkrét összegről még nem beszélt, de kijelentette, hogy kész méltányos részt vállalni a nemzetközi összefogásból. Vagyis, ha Amerika hasonló összegben gondolkozik, már meg is van az Yvo de Boer ENSZ klímaügyi felelőse által szükségesnek vélt 30-36 milliárd dollár.

Minden erőfeszítés ellenére azonban úgy tűnik, az álláspontok olyan messze állnak egymástól, hogy konkrét megegyezésre kevés az esély.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*