2018. Május 21. 14:42

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás A klímaváltozás újabb jelei: melegebb nyár, olvadó jég


A klímaváltozás újabb jelei: melegebb nyár, olvadó jég

A klímaváltozás újabb jelei: melegebb nyár, olvadó jégAz idei év lehet az eddig mért legmelegebb, s ennek következtében soha nem látott tempóban csökken Grönland jege – derül ki két tudományos jelentésből.

Rekord meleget mértek az év első felében, ezért 2010 lehet az eddig mért legmelegebb év a meteorológia történetében – áll a klimatikai méréseiről ismert amerikai Goddard intézet legfrissebb jelentésében. Az év első hét hónapjában 0,69 Celsius-fokkal volt magasabb a földfelszíni hőmérséklet a sokéves átlagnál, s ezzel megdöntötte az átlagot0,63 Celsius-fokkal meghaladó 1998-as rekordot, illetve az eddigi legmelegebb év, 2005 első félévének 0,61 fokos rekordját.

A hatalmas hőség elsősorban az Egyesült Államokat és Kelet-Európát sújtja. Az intézet mérései szerint az öreg kontinens keleti felén az elmúlt hónapban öt fokkal volt magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál. Az északi féltekén az elmúlt hónapban 0,86 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet az átlagos fölé, ami szintén a valaha mért legmagasabb. A teljes bolygóra júliusban mért átlaghőmérséklet pedig 0,55 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásosat, s ezzel a harmadik legmelegebb júliust éltük az előző hónapban.

A hatalmas hőség miatt soha nem látott tempóban fogy Grönland jege – számol be a brit St. Andrews Egyetem kutatócsoportjának legfrissebb jelentése. A szigetországot fedő jégtakarót vizsgáló tudósok megfigyelték, hogy a hónap elején 260 négyzetkilométeres darab szakadt le a Petermann-gleccserről. Ez az eddig mért legnagyobb, egészben levált jégsziget a zöld szigetről, s a tudósok szerint egyértelműen azt mutatja, hogy a globális fölmelegedés gyorsabban hat a sarkvidéki jégmezőkre, mint korábban gondolták.

Forrás: AP, dpa, www.giss.nasa.gov/Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*