2018. Április 21. 13:40

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Az öntözés miatt emelkedik a tengerszint?


Az öntözés miatt emelkedik a tengerszint?

Az öntözés miatt emelkedik a tengerszint?Az öntözéshez szükséges vizek felszínre hozatala is felelős a tengerszint emelkedésért. Erre a meglepő következtetésre jutottak amerikai kutatók.

A mezőgazdasági földek öntözését követően az onnan elpárolgó, majd csapadék formájában az óceánokba kerülő vízmennyiség ugyanannyiban (25 %) felelős a világtenger szintjének emelkedéséért, mint a sarki jégmezők olvadása – állítja a Geophysics Research Letters legújabb számában megjelent tanulmány.

A földalatti vízgyűjtők nagysága hihetetlen mértékben, naponta 280 köbkilométerrel csökken az öntözi célú felhasználás következtében, hangsúlyozzák a szakemberek. Ez csaknem kétszerese az ötven évvel ezelőtt mért értékeknek.

Évente egy méterrel csökken a világ egyik legnagyobb – nyolc amerikai állam (Dél-Dakota, Nebraska, Wyoming, Colorado, Kansas, Oklahoma, Új-Mexiló és Texas) alatt elterülő – természetes víztárolójának vízszintje. Az Ogallala hatalmas méreteit jól érzékelteti, hogy a 450 ezer négyzetkilométernyi területéről származik az Amerikai Egyesült Államokban öntözéshez felhasznált víznek csaknem a harmada, ugyanakkor az itt élők 82 százalékának ivóvizét is ez a tározó fedezi.

Forrás: Geophysics Research LettersHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*