2018. Április 21. 7:55

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Kivonultak a fejlődő országok a klímakonferencia üléséről


Kivonultak a fejlődő országok a klímakonferencia üléséről

Kivonultak a fejlődő országok a klímakonferencia ülésérőlBekövetkezett, amivel már konferencia előtt fenyegettek az afrikai államok: a fejlődő országok egy csoportja kivonult a zárt ajtók mögött zajló tanácskozásról, mert megítélésük szerint a fejlett ipari államok nem hajlandók kellő mértékben csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az akcióval a tiltakozó delegációk nyomást szeretnének gyakorolni a fejlett világra.

A nap fő eseményének számító hétfői informális tárgyaláson a fejlődő országok egy része részt sem vett, a G77-ként ismert országok pedig kivonultak róla. Nem értettek egyet ugyanis azzal, hogy az előzetes tervektől eltérően csak a hosszú távú stratégiák kidolgozására hivatott csoport kezdte meg a tárgyalást, s a Kiotói Jegyzőkönyv meghosszabbításáról szó sem esett a mai napon.

Az afrikai államok, de különösen az óceániai szigetállamok (AOSIS) érdekeltek abban, hogy mielőbb konkrét intézkedések történjenek a szennyezés megállítása érdekében, mert megítélésük szerint a létük van veszélyben.

A tárgyalások tehát megakadtak, de megszakadásukról azért még korai beszélni. Már csak azért is, mert egyre hangsúlyosabb a konferencián az a vélemény, hogy meg kellene hosszabbítani a kiotóit, és el kellene fogadni a koppenhágai jegyzőkönyvet. Ez pedig a mostani lázadókat is kielégítené.

Eközben egy olyan, ENSZ által finanszírozott kutatás eredménye is napvilágot látott, amely szerint rövidtávon lehetetlen megállítani az óceánok növekvő savasodását, s ennek következtében a tengerek élővilága súlyosan károsodik. A jelentés szerint a savasodás mértéke 2050-re eléri a 150 százalékot, ami százszor gyorsabb emelkedést jelent, mint bármilyen más savasodási folyamat az elmúlt 20 millió évben, a rendelkezésre álló igen kevés idő pedig elégtelen ahhoz, hogy az óceáni élő szervezetek alkalmazkodjanak a megváltozott környezethez. A tanulmány szerint a súlyos természetkárosítás csak úgy kerülhető el, ha 2050-ig legkevesebb 50 százalékkal csökken a szén-dioxid kibocsátás.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*