2018. Április 21. 7:47

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Az amerikaiak szerint nincs bizonyíték az éghajlatváltozásra


Az amerikaiak szerint nincs bizonyíték az éghajlatváltozásra

Az amerikaiak szerint nincs bizonyíték az éghajlatváltozásraAz amerikaiak közel harmada állítja, hogy nincs egyértelmű bizonyíték az éghajlatváltozás, s a bizonyítékot látóknak is csak harmada véli úgy, hogy a felmelegedés az emberi tevékenység eredménye.

A Pew Research Center friss felmérése szerint 2010 októberében az amerikaiak 32 százaléka vélte úgy, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás valóban megkezdődött, holott négy éve a lakosságnak még alig 16 százaléka nyilatkozott hasonlóan. Az elmúlt években a szkeptikusok számának növekedésével párhuzamosan csökkent az egyetértők aránya is: míg 2006-ban a megkérdezettek 79 százaléka gondolta, hogy a globális felmelegedés érezhetően megkezdődött, ma már „alig” 59 százalék véli így. Ezzel szemben 50 százalékról 34 százaléka esett vissza azok aránya, akik szerint a felmelegedés az emberi tevékenységnek köszönhető.

A felmérés szerint napjainkban Amerika lakosainak alig harmada tartja nagyon fontosnak a globális felmelegedés problémáját, és közel ugyanennyien érzik valamelyest fontosnak a kérdést. Mindeközben 46 százalék gondolja úgy, hogy olyan jelenségről van szó, amely azonnali beavatkozást igényel a kormány részéről, 29 százalék szerint viszont egyáltalán nincs szükség gyors reagálásra.

Az elemzés eredményei arra is rámutatnak, hogy a többség ugyanakkor támogatja a kormányzati energiahatékonysági intézkedéseket. Így például, tízből nyolcan fogalmazzák meg elvárásként a járművek ideálisabb üzemanyag fogyasztásának megkövetelését, és tízből több mint heten értenek egyet a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kutatások állami támogatásának növelésével. Emellett tízből hat fő úgy látja, többet kell költeni a tömegközlekedés fejlesztésére, valamint adókedvezményekkel kell népszerűsíteni a hibrid és elektromos járművek vásárlását.

A kutatás érdekessége, hogy a partmenti olajkitermelés támogatottságának növekedésére is felhívja a figyelmet. A nyári, mexikói-öböli természeti katasztrófát követően az év elején mért 63 százalékról gyorsan 44 százalékra esett vissza azok aránya, akik egyetértenek a tengeri olajfúrótornyok létesítésével. A friss kutatás szerint ugyanakkor a helyzet stabilizálását, és a sokkoló képek hatásának csillapodását követően ismét nőni kezdett a tengeri olajkitermeléssel egyetértők száma, elérve a jelenlegi 51 százalékos arányt.

Forrás: ELTE TÁTKHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*