2018. Április 22. 22:23

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Az üvegházhatású gázok fűtőhatása majd 30 százalékkal nőtt húsz év alatt


Az üvegházhatású gázok fűtőhatása majd 30 százalékkal nőtt húsz év alatt

Az üvegházhatású gázok fűtőhatása majd 30 százalékkal nőtt húsz év alattSoha nem mértek még olyan magas üvegházhatású gáz koncentrációt, mint tavaly – derült ki a Meteorológiai Világszervezet legújabb közleményéből.

A gazdaság lassulása ellenére is magasabb lett az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben, ami fölgyorsítja a fölmelegedést. A Föld légkörében halmozódó és igen lassan lebomló szén-dioxid, nitrogén-dioxid és metán még soha nem volt olyan magas arányban jelen a légkörben, mint 2009-ben.

Tavaly összességében egy százalékkal emelkedett az üvegházhatású gázok bolygónkra gyakorolt fűtőhatása, 1990 és 2009 között viszont ez az érték 27,5 százalék. Ezek a gázok azért emelik a Föld hőmérsékletét, mert emelkedő koncentrációjuk a felszínre eső és visszaverődő napsugárzás mind nagyobb részét verik vissza.

Az előző évben ugyan a szén-dioxid és a nitrogén-dioxid koncentrációja lassabb ütemben emelkedett, mint két évvel ezelőtt, ez azonban csak lassítja, de nem szünteti meg ezen gázok koncentrációjának emelkedését.

A szén-dioxid felelős egyébként az említett fűtőhatás majd kétharmadáért, s a fosszilis energiahordozók emelkedő használatának, a csökkenő erdőterületnek köszönhetően a tizennyolcadik század közepe óta közel negyven százalékkal nőtt jelenléte a levegőben.

Legalább ennyire veszélyes a légkörbe kerülő metán mennyiségének növekedése, ez a vegyület ugyanis sokkal agresszívebb és hosszabb ideig megmaradó gáz, mint a szén-dioxid. A metán a fölmelegedésnek köszönhetően legalább negyven százalékban a fölengedő sarkvidéki talajból szabadul föl egyre nagyobb mennyiségben, s tovább fokozza a fölmelegedés veszélyét.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*