2018. Május 22. 6:20

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás A természetvédők szerint nincs eredménye a cancuni klímacsúcsnak


A természetvédők szerint nincs eredménye a cancuni klímacsúcsnak

A természetvédők szerint nincs eredménye a cancuni klímacsúcsnak A természetvédők szerint gyenge megállapodás elfogadásával ért véget az ENSZ klímacsúcs a mexikói Cancúnban.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a megállapodás ugyan megakadályozta a tárgyalások összeomlását, de a tartalmi része gyakorlatilag az nullával egyenlő.

Az MTVSZ szerint az EU ígéretei ellenére nem játszott vezető szerepet, inkább más országok inaktivitása mögé bújt és a szén-dioxid piacok kiterjesztéséért lobbizott.

 „A koppenhágai klímacsúcson nem tettek igazságot a tárgyaló felek, és most Cancún is adós maradt ezzel. Sajnálatos, hogy még mindig messze vannak az országok a szükséges erős és igazságos megállapodástól„ – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlati csoportvezetője.

A most elfogadott csomag akár 5 °C fokos globális hőmérséklet-emelkedést is megenged, miközben a tudomány állása szerint 2 °C fokos emelkedés is kritikus és katasztrofális következményekkel járhat. Hiába állítják fel a zöld klímaalapot és hiába ismerik el, hogy a jelenleginél nagyobb kibocsátás-csökkentési célokra van szükség, a valódi éghajlatvédelmi lépések még mindig hiányoznak.

A csomagban továbbá kétséges intézkedések szerepelnek: a jövőbeni jogi keret tisztázatlan; az iparosodott országok szükséges nagyarányú kibocsátás-csökkentési céljai helyett a Koppenhágai Egyezmény gyenge és önkéntes felajánlási rendszerét alkalmazza; a Világbank szerepe a klíma-finanszírozásban és a szén-dioxid piacok és kereskedelem lobbija elfogadhatatlan. A széndioxid-piacok kiterjesztése ugyanis nem segít az éghajlatvédelemben. Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszere (EU ETS) nem csökkentette a kibocsátásokat és akadályozza más, hatékony eszközök bevezetését. Az Európai Uniónak kivásárlás nélkül, hazai szinten kellene 40%-kal csökkentenie kibocsátásait 2020-ra – 1990-hez képest.

A Föld Barátai nemzetközi szervezet ezért tovább segíti a klíma igazságosságért küzdő társadalmi kezdeményezéseket és eljuttatja hangjukat a döntéshozókhoz. Az Európai Unióban pedig folytatja „Big Ask” (Nagy Kérés) kampányát, amelyben az adott ország klímatörvényben kötelezi magát arra, hogy évről-évre csökkenti fosszilis energiafelhasználását és ezzel kibocsátását.

Forrás: MTVSZHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*