2018. Április 27. 2:54

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Megállíthatatlan a fölmelegedés?


Megállíthatatlan a fölmelegedés?

Megállíthatatlan a fölmelegedés?Tízszer annyi ideig tart bolygónk lehűtése, mint amennyi idő alatt az üvegházhatású gázok fölmelegítették – állítják potsdami tudósok.

Nehezebb lesz megállítani az éghajlatváltozást, mint korábban gondolták – írja a német Die Welt a Potsdami Éghajlati Következményeket Kutató Intézet (PIK) legfrissebb kutatásaira hivatkozva. A világtenger ugyanis jóval tovább tárolja a meleget, mint korábban feltételezték, mivel lelassítja az óceánok természetes hőcseréjét a felmelegedés.

A szén-dioxid légkörből való elvonásával le lehet ugyan hűteni anyabolygónkat, a hőmérséklet visszaesése azonban tízszer annyi ideig tartana, mint az üvegházhatású gázok okozta felmelegedés, ennek eredményeként pedig a globális tengerszint még kétszáz évig emelkedne.

A téma annak kapcsán került ismét elő, hogy a mexikói Cancúnban folyó ENSZ-klímakonferencián egyelőre nem sok kézzel fogható eredményre jutottak a tárgyalódelegációk. A cél, hogy miként lehetne a globális felmelegedést két Celsius-fokon belül tartani az ipari forradalom előtti szinthez képest. Megegyezés egyelőre nincs, de tudni kell, hogy amennyiben csak másfél Celsius-fokkal nő az átlaghőmérséklet, a tengerszint 2250-ig akkor is 30 centiméterrel emelkedhet. Ha pedig nem sikerül mérsékelni a üvegházhatású gázok kibocsátását, több mint két méterrel emelkedik a tengerszint, ráadásul 2500-ig sem fog csökkenni az. A másfél fokos felmelegedéshez 2015-től csökkenteni kellene a kibocsátást, 2070-től pedig el kellene kezdeni kivonni a szén-dioxidot a légkörből.

Forrás: Die WeltHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*