2018. Április 21. 13:45

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás A klímaváltozás miatt több a parlagfű


A klímaváltozás miatt több a parlagfű

A klímaváltozás miatt több a parlagfűA melegedő éghajlat miatt hosszabb a parlagfű szezonja, és az allergiában szenvedők egyre rosszabb helyzetbe kerülnek – áll egy amerikai kutatás végkövetkeztetésében.

A parlagfű szezon az Egyesült Államokban majd egy hónappal tart tovább az idén,m int 1995-ben. S minél inkább távolodunk az Egyenlítőtől, annál hosszabb ideig terem a sokak számára szenvedést okozó növény – írja a tanulmány.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertetett tanulmány szerint a parlagfű pollen asztmát és szénanáthát okozva évente mintegy 21 milliárd dollárjába az országnak.

A borzasztó az, hogy még olyan területeken is, mint Texas, Oklahoma vagy Arkansas, ahol a parlagfűszezon némiképp rövidült, jóval nagyobb mennyiségben termelődött pollen az utóbbi években, s az érintettek asztmás és allergiás tünetei erősödtek.

A parlagfű pollenje tulajdonképpen annak jelzőjéül szolgál, hogy általában és összesen mennyi pollen kerül egy-egy évben a levegőbe. Markerként való kiválasztását indokolja, hogy szezonját, pollenképződését könnyű nyomon követni. A parlagfű virágzása a nyári napoforduló idején, azaz a nyugati féltekén június 21. után kezdődik, és az első fagyokig tart.

De miután az átlagos hőmérséklet globális emelkedésével később jönnek a fagyok, automatikusan hossazbb lesz a parlagfűszezon.

Forrás: PNAS


 Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*