2018. Február 26. 0:05

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Veszélyben a kiotói egyezmény


Veszélyben a kiotói egyezmény

Veszélyben a kiotói egyezményAggasztó az USA és más fejlett országok álláspontja a november 28. és december 9. között zajló durbani ENSZ klímacsúcson, ezért veszélyben a Kiotói Jegyzőkönyv végrehajtása – állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A Föld Barátai nemzetközi szervezet magyar tagja szerint kiemelten fontos, hogy megegyezés szülessen a Kiotói Jegyzőkönyv második kötelezettségvállalási szakaszáról. A jegyzőkönyv ugyanis jelenleg az egyetlen jogilag kötelező nemzetközi eszköz a fejlett országok üvegházgáz kibocsátás csökkentési célkitűzéseihez.

Természetesen az új szakasz minősége is számít: a tudománnyal és a felelősséggel összhangban a jelenleginél jóval nagyobb üvegházgáz kibocsátás csökkentési célkitűzések szükségesek – az EU esetében ez legalább 40 százalékos csökkentés 2020-ra –, veszélyes kiskapuk, mint. például a karbon kereskedés vagy kivásárlás (offsetting) nélkül. Az USA, Japán, Kanada és más fejlett országok igyekeznek megtorpedózni a jegyzőkönyv kereteit és egy haszontalan, önkéntes felajánlási rendszerre akarják lecserélni – értékelte a helyzetet Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelmi programvezetője.

Harmadsorban, a fejlődő országoknak – az éghajlatvédelmi cselekvéshez – a jelenleg felajánlottnál nagyobb, és újonnan jövő, azaz nem átcímkézett összegre van szüksége a Zöld Klíma Alapban. Ráadásul az Alapnak az ENSZ-en és nem a Világbankon keresztül kell futnia – tette hozzá a szakember.

Számos fejlett ország a klímatárgyalásokat arra használja, hogy érvényesítse szennyező iparágai, multicégei és pénzügyi elitje profitérdekeit. A fejlődő országoknak ellent kell állni e törekvéseknek” – jelentette ki a téma kapcsán Nimmo Bassey, a Nemzetközi Föld Barátai (Friends of the Earth International) elnöke.

A klíma krízis megoldásához fosszilisenergia-alapú, fenntarthatatlan és igazságtalan gazdaságainkat át kell alakítani úgy, hogy az az emberek, közösségek érdekeit tartsa elsősorban szem előtt. Itt Durbanben a delegációk már érzik a klíma igazságosságot követelő civilszervezetek nyomását  – mondta Bobby Peek, a Föld Barátai Dél-Afrika igazgatója.

Forrás: MTSZ

 Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*