2018. Április 22. 22:16

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Gyorsan emelkedik a tengerszint Észak-Karolinában


Gyorsan emelkedik a tengerszint Észak-Karolinában

Gyorsan emelkedik a tengerszint Észak-KarolinábanEgy, a Pennsylvania Egyetem tudósainak vezetésével vizsgálódó környezetvédelmi tudócsoport arra a következtetésre jutott, hogy Észak-Karolinában háromszor olyan gyorsan emelkedik a tengerszint, mint az elmúlt fél évezredben. Különösen jelentős volt a vízszint emelkedése az 1879 és 1915 közötti években, a tömeggyártás kezdetének idején, ami egyértelműen azt mutatja, hogy az emberi tevékenység közvetlen kapcsolatban áll a klímaváltozással.

A Geology című szaklap legutóbbi számában megjelent eredmények szerint a huszadik században minden korábbinál dinamikusabban emelkedett a tengerszint a vizsgált területen, s éves szinten elérte a 3-3,3 millimétert. Az adatok összhangban vannak az atlanti partvidéken általában jellemző vízszintemelkedéssel, még ha nagyobb is a vízszint növekedésének mértéke, mint az USA és Kanada Atlanti partvidékeinek más területein. A szakemberek ezt a jelenséget összefüggésbe hozzák a grönlandi jégtakaró olvadásával.

A kutatók két Észak-Karolinai mocsár szerves üledékeit, illetve az abban konzerválódott árapályváltozást vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy az 1500-as évek óta rekord tengerszint emelkedés következett be.

A kutatás jelentőségét az adja, hogy amennyiben sikerül megérteni a tengerszint emelkedés időzítését és miértjét, akkor a globális klímaváltozás várható alakulására is jó modellek készíthetők.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*