2018. Május 20. 12:02

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Geotermikus energia és metanolgyártás


Geotermikus energia és metanolgyártás

Geotermikus energia és metanolgyártásMagyarországnak Izland példáját kellene követni: a rendelkezésre álló geotermikus energiát kihasználni, s a forró vízzel együtt föltörő szén-dioxid felhasználásával metanolt gyártani. Ha ezzel párhuzamosan az oktatásba ruházna be az ország, sikerre lennénk ítélve – derül ki Oláh György Nobel-díjas kémiaprofesszornak a magyarhirlap.hu portálon megjelent interjújából.

A klímaváltozás alapvetően természeti folyamat, amelyet az emberi tevékenység csak fölgyorsított, fejtette ki a Los Angeles-i Loker Szénhidrogén-kutató Intézet igazgatója. Megítélése szerint még jó ideig a fosszilis energiahordozók fogják adni a társadalom által fölhasznált energia nagy részét, bármennyire is tiltakoznak ellene környezetvédelmi szakemberek és az alternatív energia hívői.

A professzor megítélése szerint a szakemberek döntő részének a szén-dioxidhoz való hozzáállása is téves. A Kiotói Jegyzőkönyv is a szén-dioxid kibocsátás csökkenéséről szól, illetve a gáz földalatti tárolásáról, ahelyett, hogy a felhasználásával kapcsolatos technológiákról beszéltek volna. Az eredmény pedig a kvótákkal kapcsolatos kereskedés lett. Pedig éppen a Loker Szénhidrogén-kutató Intézet fejlesztett ki egy olyan eljárást, amellyel ki lehet nyerni a levegő szén-dioxid tartalmát, s abból metanolt előállítani, amely nagyszerű ipari alapanyag, illetve üzemanyagként is hasznosítható.

De a geotermikus kutakból felszínre törő vízzel együtt is jelentős mennyiségű szén-dioxid kerül a felszínre. Így az áramtermelésre, valamint fűtésre hasznosított melegvíz mellett a kísérő gázt is hasznosítani lehetne, s metanolt előállítani belőle.

Oláh György szerint a geotermikus energia hasznosítása és a metanol előállításában rejlő lehetőségek ugródeszkaként szolgálhatnának a hazai gazdaságnak, különösen, ha ezzel párhuzamosan minőségi oktatással képeznék a magyar fiatalokat, mert az így megszerzett tudás révén hasznosulhatnának igazán az ország erőforrásai.

Forrás: magyarhirlap.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*