2018. Április 22. 22:15

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Klímaváltozás: 25 millió újabb alultáplált gyermek 2050-re


Klímaváltozás: 25 millió újabb alultáplált gyermek 2050-re

Klímaváltozás: 25 millió újabb alultáplált gyermek 2050-reA klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt káros hatásának ellensúlyozására évi 7 milliárd dollárnyi beruházásra lenne szükség. Ennek hiányában újabb 25 millió gyermek gyarapítja majd az alultápláltak táborát – derült ki az International Food Policy Research Institute (IFPRI) napokban nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A tanulmány szerint évi 7 milliárd dollár ráfordításával lehetne oly mértékben emelni a mezőgazdaság termelékenységét, hogy a szegény farmerek ellensúlyozni tudják a klímaváltozás negatív hatásait, mindenekelőtt a szárazságot. A beruházásokat elsősorban mezőgazdasági kutatásokra, az öntözéstechnológia tökéletesítésére és a vidéki utak építésére, illetve fenntartására kellene fordítani, mert ezzel elősegítenék a kistermelők piacra jutását. De a tiszta ivóvíz biztosítása és a leánygyermekek iskoláztatása is fontos része lenne a fejlesztéseknek.

A tanulmány következtetéseit az Ázsia Fejlesztési Bank és Világbank egy-egy önálló jelentése alapján állították össze, s a Bangkoki Klímacsúcs idején hoztak nyilvánosságra.

A szükséges beruházások hiányában a klímaváltozás hatására a fejlődő országokban az öntözött búza termésterülete 30, a rizsé pedig 15 százalékkal fog csökkenni 2050-re a klímaváltozás nélküli forgatókönyvhöz képest.

Az élelmiszer árak a klímaváltozás nélkül is jelentősen emelkednének, de a globális időjárás változás még súlyosabbá teszi a helyzetet. A búza ára akkor is csaknem 40 százalékkal emelkedik a század közepéig, ha nem számolunk a klímaváltozással. Az időjárás megváltozásával viszont 170–194 százalékkal nőhetnek az árak. A rizs esetében 60 és 113-121, a kukoricánál pedig 60 és 148-153 százalékos növekedéssel kell számolni.

A tanulmány következtetése szerint a fejlődő országokat sokkal erőteljesebben érintik klímaváltozás hatásai: nagyobb mértékben csökkennek a termőterületek és a termésmennyiség, mint a fejlett országokban. A negatív hatások különösen súlyosan érintik a Szub-Szaharai Afrikát és Dél-Ázsiát.

– A klímaváltozás minden más területnél súlyosabban érinti a mezőgazdaságot, mert annak termelését alapvetően befolyásolja az időjárás. Ezen belül is fejlődő országok kisgazdálkodói kerülnek a legnehezebb helyzetbe – hívta föl a figyelmet Mark Rosegrant az IFPRI Környezetvédelmi és Gyártástechnológiai Részlegének igazgatója. – Ezzel együtt arra jutottunk, hogy a csökkenő termőterületekkel, a magasabb árakkal és az alultáplált gyermekekkel fémjelzett forgatókönyv elkerülhető.

A vidéki területek fejlesztésére szánt pénzügyi alapok növelése mellett az IFPRI nyitottabb agrárkereskedelmet tart szükségesnek ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű élelmiszerhez juthassanak a szegényebb régiók lakói krízis idején is.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*