2018. Április 21. 7:37

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Zöld tetővel a fölmelegedés ellen


Zöld tetővel a fölmelegedés ellen

Zöld tetővel a fölmelegedés ellenBár eddig a zöld háztetők nem tartoztak a levegő tisztítás ismert módszerei közé, egy közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány érdekes eredményeket hozott. A Michigani Állami Egyetem kutatóinak mérése szerint két év alatt négyzetméterenként 375 gramm szenet kötött meg az általuk vizsgált 13 zöld növénnyel borított tető.

Az éppen egy tucat létező, s az általuk kialakított tizenharmadik, varjúhájjal (Sedum) betelepített zöld háztető szénmegkötő képessége ugyan nem tűnik túlságosan nagynak, de ha figyelembe vesszük, hogy egy több milliós, Detroit méretű város háztetőinek kizöldítése annyi szenet kötne meg, amennyivel évente tízezer közepes méretű teherautó szennyezi a levegőt, már egészen más a helyzet.

A kutatást vezető Krisin Getter ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a zöld növényzettel betelepített tető nem azonnal csökkenti a levegő szennyezettségét, hiszen létesítéséhez speciális anyagokra van szükség, így a jelenlegi technikai színvonalon mintegy hét év után lesz valóban negatív a szénmérleg. Az alacsonyabb szénszennyezéssel járó alapanyagok kifejlesztésével ez az idő akár két-három évre is csökkenhet.

Jon Sadler a Birminghami Egyetem munkatársa kétségeit fejezte ki a kutatás eredményeivel kapcsolatosan. Elismerte ugyan, hogy a zöld tető számos előnnyel bír, így például növeli a biodiverzifikációt, de egyelőre nem bizonyított szénmegkötő képessége. Az angol szakember szerint nagyobb területen kellene ellenőrizni, hogy valóban működik-e az elképzelés.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*