2018. Április 23. 13:12

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Egyre keményebb viharokat eredményez a klímaváltozás


Egyre keményebb viharokat eredményez a klímaváltozás

Egyre keményebb viharokat eredményez a klímaváltozásTöbb és erősebb vihar, növekvő csapadékmennyiség, de égövenként jelentős eltérések. Röviden ebben foglalható össze a Science Daily internetes portálon megjelent kutatási jelentés.

Amíg a trópusokon kívüli területekre szóló előrejelzés igen egyértelmű, addig a tropikus vidékeken várható folyamatok tisztázásához további kutatásokra lesz szükség, olvasható a MIT (Massachusetts Institute of Technology – Massachusetts Műszaki Intézet) és a CalTech (California Institute of Technology– Kaliforniai Műszaki Intézet) tanulmányában.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy míg a trópusokon és a mérsékelt égövben növekszik, addig a szubtrópusi országokban csökken a csapadék mennyisége. Arra azonban nem adtak választ a kutatások, hogy mely területeken milyen megoszlású és intenzitású lesz az extrém csapadék mennyisége. Ez igen fontos lenne, hiszen a felhőszakadások jelentősen növelhetik például a talajeróziót.

Az augusztusban nyilvánosságra került MIT–CalTech kutatás éppen ezeket az anomáliákat volt hivatott tisztázni. A kutatásban alkalmazott modell szerint egy Celsius-fokos hőmérsékletemelkedés hat százalékkal növeli az extrém esőzések mennyiségét. (A MIT egy kapcsolódó kutatása szerint 90 százalékos valószínűséggel 3,5-7,4 Celsius-fokos hőmérséklet emelkedés várható a század végéig.)

A tanulmány következtetése szerint a melegedő levegő egyre több párát képes magába fogadni, s ez egyenesen növeli a felhőszakadások kialakulásának gyakoriságát. S bár logikus lenne, hogy a levegő nedvességtartalmának növekedésével egyenesen emelkedik az extrém csapadék mennyisége, mégsem így van. A nedvesség kicsapódása mindig az emelkedő levegő lehűlésekor történik, a melegebb vidékeken azonban lassabb a lehűlés, s ez módosítja a lehulló csapadék mennyiségét.

A kialakított modell sajátosságai miatt a trópusokra vonatkozó előrejelzések bizonytalanabbak, mint a mérsékelt égövi és szubtrópusokra vonatkozó jóslatok. A trópusokon ugyanis a magas és alacsony nyomású légtömegek kiterjedése akár ezer kilométer is lehet, a trópusi viharok viszont túlságosan kicsi kiterjedésűek ahhoz, hogy modellezzék őket. Ezért újabb modellek kidolgozására van szükség a trópusokon várható változások pontosabb előrejelzéséhez.

Forrás: sciencedaily.comHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*