2018. Április 22. 12:49

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Magyar javaslat: biogázzal a klímaváltozásért


Magyar javaslat: biogázzal a klímaváltozásért

Magyar javaslat: biogázzal a klímaváltozásértBiogáz és biomassza termelésével segíthetik elő a klímavédelmi célkitűzések megvalósulását a gazdák – írja a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséről szóló európa parlamenti határozatáról szóló közleményében Glattfelder Béla, a szervezet néppárti képviselője.

Elfogadta az Európai Parlament csütörtökön, strasbourgi plenáris ülésén a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének 2050-ig szóló európai ütemtervéről szóló jelentést, amely szerint az évszázad feléig az 1990-es szinthez képest legalább négyötödével mérséklődnie kell a kibocsátásnak.

A parlament egyúttal bírálta Lengyelországot, mert az EU-tagországok környezetvédelmi minisztereinek múlt heti találkozóján megvétózta a tervet a döntéshozó Tanácsban.
A tervezett menetrend értelmében minden évtized végére 20 százalékponttal csökkenne a kibocsátás az 1990-es szinthez viszonyítva.

Megújuló energia: biogáz és biomassza

A jelentéshez Glattfelder Béla (Fidesz) készítette el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési EP-bizottság véleményét. A képviselő közleménye szerint "jelentős magyar siker, hogy fontosabb javaslatai beépültek a jelentésbe".

A gazdák elsősorban a megújuló energiák, így főleg a biogáz és energetikai célú biomassza termelése révén segíthetik elő a klímavédelmi célkitűzések megvalósítását. "Ha támogatnák, hogy a helyi közintézmények, iskolák, kórházak átálljanak a mező- és erdőgazdasági melléktermékekből előállított energiával való fűtésre, számos munkahelyet hozhatnánk létre vidéken" - áll a közleményben.

Ne áldozzuk fel az ipart a megújuló energia oltárán

Felszólalt a vitában a szlovákiai magyar Mészáros Alajos. Ő egyebek között azt hangoztatta, "nem szabad, hogy a dekarbonizáció oltárán feláldozzuk iparunk dinamikus továbbfejlesztését és versenyképességét".

Foglalkozott az EP a vízgazdálkodás ügyével is. Ezzel kapcsolatban Tabajdi Csaba (MSZP) írásos hozzászólást nyújtott be, különösen fontosnak nevezve, hogy "csökkentsük a világ vízfogyasztásának közel 80 százalékért felelős mezőgazdasági ágazat vízfelhasználását". Hangsúlyozta azt is, hogy az unió egész területén fokozni kell a víz mezőgazdasági célú újrahasznosítását.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*