2018. Április 21. 7:55

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Magasabb hőmérséklet és nagyobb bizonytalanság


Magasabb hőmérséklet és nagyobb bizonytalanság

Magasabb hőmérséklet és nagyobb bizonytalanságA hőmérséklet gyorsabban emelkedik és nagyobb területeket érint bolygónkon, mint a korábbi kutatások föltételezték – jelentették ki az Auroop Ganguly vezetésével vizsgálódó tudósok az USA Tudományos Akadémiájának híreit közlő honlapon (http://www.pnas.org).

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testülete (Intergovernmental Panel of Climate Change – IPCC) számára készített nemzetközi kutatás során a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a mind gyakrabban jelentkező hőhullámok és az általános fölmelegedés egyre erőteljesebb lesz. Az összes kontinensen s a világóceán számos területén érezhető intenzív változások leginkább a század második felében válnak majd valóra.

A változások igen egyenlőtlenek lesznek. Míg az Egyesült Államokban a Nyugati Partvidék átlagos hőmérséklete emelkedik a legnagyobb mértékben, addig a legjelentősebb hőhullámok inkább a Közép-Nyugaton várhatók. A magasabb átlaghőmérsékleti értékek és hőhullámok ugyanakkor nagyobb bizonytalansággal jósolhatók, és földrajzi előfordulásuk is nehezebben határozható meg. Ezzel együtt a kutatás adatai jó alapul szolgálhatnak a káros hatások enyhítésére, illetve a kockázatok fölmérésére.

 

Forrás: pnas.orgHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*