2018. Május 20. 18:04

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás A tengerifű állomány csökkenése veszélyezteti a tengerpartok élővilágát


A tengerifű állomány csökkenése veszélyezteti a tengerpartok élővilágát

A tengerifű állomány csökkenése veszélyezteti a tengerpartok élővilágátA világ tengerifű állományának jelentős csökkenését észlelte az a nemzetközi tudóscsoport, amelynek megállapítása szerint a világtengerek tengerifű állományának 58 százaléka drasztikusan csökken. A folyamat következményeként veszélybe kerülhet a tengerpartok élővilága.

A jelentésből kiderül, hogy jelentősen fölgyorsult a tengerifű állomány csökkenése: míg 1940 előtt évente egy százalékkal lett kisebb a tengerifűvel borított terület, addig 1990 óta ez az arány hét százalékra emelkedett. Az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának jelentésében napvilágot látott tanulmány szerzői 1879-ig visszamenően 215 tanulmány és 1800 megfigyelés adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a tengerifű állományának csökkenése nagy hasonlóságot mutat a korallzátonyok és az esőerdők pusztulásához. 1980 óta évente 110 négyzetkilométernyi tengerifű tűnik el a tengerfenékről. A csökkenés okaként a partmenti beruházásokat, a folyamatos mederkotrást, illetve a romló vízminőséget nevezik a tanulmány szerzői.

– Maga a csökkenés is igen ijesztő jelenség, de a csökkenés mértéke még ijesztőbb – jelentette ki Dr. Robert Orth a tanulmány egyik szerzője. A szakember szerint minden egyes tengerifű mező kihalásával a tengeri élővilág egyik igen fontos láncszemét veszítjük el. A jelenség hatása jelentősen túlmutat magán, hiszen a tengerifű eltűnésével a tengeri élővilág egyik jelentős energiaforrása szűnik meg, s ez hatással lesz távolabbi területek és eltérő életformák túlélésére is.

– A Föld népességének mintegy 45 százaléka a partmenti keskeny sávban él, s ez jelentős terhelést jelent a tengerifű mezők számára – hangsúlyozta Dr. Tim Carruthers, a tanulmány társszerzője. Megítélése szerint a partmenti területek növekvő népessége egyre erőteljesebb hatást gyakorol a tengerifűvel borított területekre.

Azért is különösen aggasztó a tengerifű kihalásának gyorsulása, mert jelentős szerepe van a partmenti vizek fizikai, kémiai és biológiai egyensúlyának fenntartásában. Nagyszerű életteret jelent a vízi életformáknak, csillapítja a tápanyag és az üledékes szennyeződéseket.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*