2018. Május 22. 6:15

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás A svédek kiállnak a klímaváltozás mellett


A svédek kiállnak a klímaváltozás mellett

A svédek kiállnak a klímaváltozás mellettHatározottabb fellépést ígér a decemberi Koppenhágai Klímacsúcs előkészítésében az unió soros elnökségét betöltő Svédország környezetvédelmi minisztere, Andreas Carlgren. A politikus nyomást szeretne gyakorolni a gazdag országokra az üvegházhatású gázok kibocsátásának további csökkentése érdekében.

Andreas Carlgren elképzelései szerint – amelyeket a múlt héten ismertetett az Unió többi 26 környezetvédelmi miniszterével – az Uniónak erőteljesebben kellene föllépni az év végi klímacsúcs sikerének érdekében. A miniszter ígérete szerint nyomást gyakorol a többi tagállamra, hogy a 2020-ig vállalt 20 százalékos károsgáz kibocsátás csökkentést emeljék 30 százalékra, ha a világ többi része is hajlandó nagyobb áldozatokra.

Érvelése szerint ezt a lépést csak akkor szabad megtenni, ha az Unión kívüli térségek is lépéseket tesznek ebbe az irányba. Amennyiben ezt nem sikerül elérni, úgy a legfejlettebb államoknak kell elkülönített pénzalapokat létrehozni, amelyek segítségével finanszírozni lehet az elmaradottabb térségek erőfeszítéseit. Pontos összegről ugyan nem esett szó a megbeszélésen, de a miniszterek ígéretet tettek, hogy az októberi konferencián minden finanszírozási kérdésben döntést hoznak majd. Carlgren a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt kétkedők megnyugtatására azt is kijelentette, hogy az elnökség eltökélt az elképzelés végrehajtásában, s ha kell akár rendkívüli találkozókat is össze fognak hívni a siker érdekében.

A káros anyag kibocsátásról nem csupán a G8, G20 és a Major Economies Forum tanácskozásokon kezdeményez majd megbeszéléseket Svédország, de a kétoldalú találkozókon is külön hangsúlyt fektet a kérdés megtárgyalására.

A környezetvédő szervezetek jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a svéd elnökség alatt ne maradjon a szavak szintjén a környezetvédelem kérdése. Az Oxfam International véleménye szerint a svéd elnökséget annak alapján lehet majd megítélni, hogy a környezetvédelem és fejlesztéspolitika terén elért hazai sikereit mennyire tudja érvényesíteni uniós szinten. Hasonló szellemben nyilatkozott az Action Aid, amely arra ösztökélte a svéd vezetést, hogy gyakoroljon nyomást a gazdag országokra: a klímaváltozás terheit vállalják magukra, hogy tehermentesítsék az amúgy is igen szegény országokat.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*