2018. Február 26. 2:19

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Mégsem emelkedik drasztikusan a tengerek szintje


Mégsem emelkedik drasztikusan a tengerek szintje

Mégsem emelkedik drasztikusan a tengerek szintjeNem öt méterrel, hanem várhatóan csak 3,3 méterrel emelkedik a világtenger átlagos szintje a nyugat-antarktiszi jégmező elolvadásának eredményeként, derült ki Jonathan Bambernek a Science című tudományos lapban megjelent cikkéből.

A Bristoli Egyetem professzorának vezetésével dolgozó kutatócsoport legfrissebb számításai szerint erősen túlzóak azok a jóslatok, amelyek szerint 5-6 méteres tengerszint emelkedés várható a nyugat-antarktiszi jégmező (WAIS) olvadásának köszönhetően. A Science című tudományos szaklapban május közepén megjelent tanulmány szerint az átlagos tengerszint emelkedés „mindössze” 3,3 méternyi lehet.

A korábbi jóslatokkal szemben a bristoli kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a leginkább veszélyeztetett nyugat-antarktiszi jégmező korántsem olyan instabil, mint korábban gondolták. Az elmúlt három évtized folyamatosan fejlődő technikájának köszönhetően ugyanis egyre több helyen és egyre pontosabban tudták megmérni a jég vastagságát, s az is kiderült, hogy jelentős területek stabilitása hosszabb távon is megbízható.

A szerzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy még ez is veszélyt jelenthet az alacsonyabban fekvő területeken élők számára. Különösen a negyvenedik szélességi fok térsége veszélyeztetett, hiszen ezen a területen lesz a legnagyobb a tengerszint emelkedése, várhatóan negyedével haladja meg a világátlagot. A veszélyeztetett amerikai nagyvárosok közül név szerint említik New Yorkot, Washingtont és San Franciscót. A tanulmány szól arról is, hogy minimális, alig másfél méteres szintemelkedés esetén csak Bangladeshben 17 millió ember veszítheti el otthonát.

Ugyanakkor Bamber azt is kiemeli, hogy a másik két nagy jégmezőt, a kelet-antarktiszi és a grönlandi tömböt nem fenyegeti hasonló veszély. Ezzel együtt levonja a következtetést, hogy az éghajlatváltozás káros hatásai közül a tengerszint emelkedés okozhatja a legnagyobb katasztrófát.

 

Forrás: ScienceHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*