2018. Május 20. 17:56

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Katasztrofális következményei lehetnek a klímaváltozásnak


Katasztrofális következményei lehetnek a klímaváltozásnak

Katasztrofális következményei lehetnek a klímaváltozásnakNagyobbak lesznek a szélsőségek: erősebb aszályok, magasabb csapadékmennyiség, s mindezek eredményeként erőteljesebb egészségügyi kockázat – röviden ebben lehet összefoglalni a Lancet brit orvosi szaklap napokban megjelent előrejelzését.

Az emelkedő hőmérséklet eredményeként kialakuló klimatikus változások jelenti a 21. század legnagyobb egészségügyi kihívását, olvasható az orvosi szaklap és a University College London közös jelentésében.

A tanulmány készítői az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottságának (IPCC) 2007. évi Negyedik Értékelő Jelentésének számait vették alapul, amelyben az optimista forgatókönyv szerint is két Celsius-fokkal emelkedik bolygónk átlaghőmérséklete az elkövetkező száz évben, pesszimista becslések szerint viszont akár hat fokos emelkedés is elképzelhető.

A megemelkedő hőmérséklet eredményeként növekszenek az időjárási szélsőségek, így az aszályos területek még szárazabbá válnak, a csapadékos vidékeken viszont tovább nő a csapadék mennyisége. Ennek köszönhetően az élelmiszerhiány növekedése várható, s az így kialakuló éhínségek akár több milliárd embert is érinthetnek. A fogyatkozó vízkészletek emelik a vízért és az élelmiszerért kirobbanó háborúk valószínűségét, s akár jelentős népességmozgást is eredményezhetnek.

Más területeken viszont a melegedő, illetve az egyre nedvesebb időjárás olyan kórokozók elterjedését eredményezik, amelyre nincs fölkészülve az ott lakók szervezete. Így jelentősen növekedhet a maláriával vagy szalmonellával fertőzött területek nagysága és a megbetegedések száma.

Mindezek a hatások, az éhínség, az alultápláltság és a szervezetlenebb egészségügy okán leginkább a szegény országokat sújtják majd. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gazdasági erőforrások hiánya miatt önállóan nem is tudnak kilábalni az egészségügyi válságból.

A tanulmány szerzői végül felhívják a kormányokat, nemzetközi szervezeteket és egyéb intézményeket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a klímaváltozás hatásainak csökkentésére. Szükségesnek látják az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, s egyúttal a szén-dioxid elnyelő képesség növelését az újraerdősítéssel, illetve a mezőgazdasági technológia megváltoztatásával.

 

Forrás: LancetHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*