2018. Április 20. 10:41

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Az amazonasi erdők akár növelhetik is a légkörbe kerülő szén-dioxidot


Az amazonasi erdők akár növelhetik is a légkörbe kerülő szén-dioxidot

Az amazonasi erdők akár növelhetik is a légkörbe kerülő szén-dioxidotBármennyire is hihetetlen a címben megfogalmazott állítás, a Science című amerikai tudományos havi lap cikkében kutatók ezt fogalmazták meg. A megszokott működés megfordulása a klímaváltozás számlájára írható.

A 13 ország negyven tudományos intézete által végzett kutatás az elmúlt harminc év adatait vizsgálva rámutat, a 2005-ös rendkívüli szárazságnak köszönhetően a brazíliai esőerdők mintegy 3 milliárd tonna széndioxidot pumpáltak vissza a légkörbe. Ezzel a hatalmas mennyiséggel közel 5 milliárd tonnával több szén-dioxid került a levegőbe, mintegy átlagos esztendőben. Az esőerdők normális működés esetén ugyanis jelentős mennyiségű – mintegy 2 milliárd tonnányi – széndioxidot kötnek meg.

A kutatók a jelenségből azt a következtetést vonták le, hogy korántsem olyan egyértelmű az esőerdők széndioxid-megkötésben játszott szerepe, mint korábban gondolták. A négy évvel ezelőtti jelenség bármikor előfordulhat, ami tovább növeli az emberi tevékenység által a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok csökkentésének szükségességét.

Abban is egyetértettek a kutatók, hogy nem véletlenszerű eseményről van szó, hanem az általános fölmelegedés önmagát gerjesztő hatásának megnyilvánulásáról, s ennek ismétlődése bármikor bekövetkezhet.

 

Forrás: ScienceHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*