2018. Május 20. 18:00

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Márciusban sötétbe borul a világ


Márciusban sötétbe borul a világ

Márciusban sötétbe borul a világMostanáig 62 ország 71 városa csatlakozott a WWF (World Wide Fun for Nature – Természetvédelmi Világalap) Föld Órája (Earth Hour) nevű kezdeményezéséhez. A 2009. március 28-án 20.30-kor induló akcióval szervezők legalább egymilliárd embert szeretnének megmozgatni, hogy fölhívják a politikusok figyelmét a környezetvédelem fontosságára.

A poznani ENSZ klímakonferenciához igazították a WWF nemzetközi környezetvédelmi szervezet illetékesei azt a bejelentést, amelyben fölszólítják a világ lakosságát, hogy nyilvánítsa ki Föld iránti szeretetét. Az akcióra 2009. március 28-án szombaton, 20.30 órakor kerül sor, s a szervezők reményei szerint az eseményhez legkevesebb egy milliárd ember csatlakozik majd, amikor egy teljes órára lekapcsolja lakása világítását.

A kezdeményezés 2007-ben Ausztráliából indult, és két esztendő alatt világméretű mozgalommá fejlődött. A mozgalmat elindító Sydney felhívására a március 28-án esedékes akcióhoz már jelezte csatlakozását többek között Dubai, Hong-Kong, Las Vegas, London, Los Angeles, Moszkva, Róma és Varsó. Az esemény látványosságát biztosítja majd, hogy olyan nevezetességek világítása alszik ki egy órára, mint a világ legmagasabb épülete a Burj Dubai, a Sydney Operaház, a torontói CN Torony és Európa legmagasabb épülete, a Federation Tower Moszkvában.

A WWF Magyarország igazgatója, Dr. Magyar Gábor kifejtette, az esemény időzítése nem véletlen, a Föld Órájával üzenni szerettek volna a politikusoknak, hogy nem csupán az idei poznani, de 2009 decemberében esedékes Koppenhágai Klímacsúcsot is figyelemmel követi a világ közvéleménye, s valódi tetteket vár.

Várhatóan a dán fővárosban írják alá a következő klímaegyezményt a világ országainak képviselői. Az igazgató reményei szerint a következő év kiemelkedő jelentőségű lesz a klímavédelem területén, hiszen akkor kell megszületnie annak az akciótervnek, amely hosszabb időre meghatározza, s remélhetőleg drasztikusan csökkenti az üvegházhatású gázok világméretű kibocsátását.

Az akció magyarországi eseményeiről szólva az igazgató kifejtette, ahogy idén Pécs és Budapest is csatlakozott az akcióhoz azzal, hogy egy órára kikapcsolta a városok nevezetességeinek díszkivilágítását, úgy minden bizonnyal 2009-ben is legalább ekkora lesz az esemény támogatottsága.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*