2018. Április 19. 15:34

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Országok süllyedhetnek el a klímaváltozás következményeként


Országok süllyedhetnek el a klímaváltozás következményeként

Országok süllyedhetnek el a klímaváltozás következményekéntA nyolc legfejlettebb állam sikerként értékelte a napokban elfogadott klímavédelmi megállapodást, a veszélyeztetett államokat tömörítő Kis Szigetországok Szövetsége (AOSIS – Alliance of Small Island States) viszont sajnálatosan kevésnek tartja az elért eredményeket. Az érintett országok attól tartanak, hogy az emelkedő tengerszint létüket veszélyezteti.

Az AOSIS számára elfogadhatatlan a G8 országok tanácskozásán elfogadott 2 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedés 2020-ig, mert az akár létüket is veszélyezteti – derül ki abból a nyilatkozatból, amely a csütörtöki határozat kapcsán látott napvilágot.

A kis szigetek legrosszabb esetben is csak 1,5 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedést tartanak elfogadhatónak, s arra hívták föl a figyelmet, hogy világnak kötelessége a szigetországok túlélését biztosítani. Annál is inkább így van ez, mert ezek a kis országok már most szenvednek a klímaváltozás hatásaitól. Közleményükben felhívják a figyelmet: éppen azok az országok kerülnek komoly veszélybe a tengerszint emelkedése következtében, amelyek legkevésbé felelősek a globális fölmelegedésért.

De nem csupán az általános célban látnak hiányosságokat az AOSIS országok. A fölmelegedés egyik legfontosabb okozója, a szén-dioxid kibocsátás visszafogásának 2050-re vonatkozó 50 százalékos csökkentését is keveslik, mert szerintük legkevesebb 85 százalékkal kellene mérsékelni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ugyanakkor hiányolják a kibocsátás csökkentésére vonatkozó konkrét szabályokat és elképzeléseket.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*