2018. Április 20. 10:29

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás A G8 sokat ígérő terveit is keveslik a környezetvédők


A G8 sokat ígérő terveit is keveslik a környezetvédők

A G8 sokat ígérő terveit is keveslik a környezetvédőkAz iparosodás előtti időszakhoz képest legfeljebb két Celsius-fokos átlaghőmérséklet emelkedés 2020-ig, a szén-dioxid kibocsátás ötven százalékos csökkentése 2050-ig. Ennyit ígértek tegnap a legfejlettebb országok vezetői az olaszországi L’Aquilában tartott csúcstalálkozójukon.

A G8 országok vezetőinek minden korábbinál nagyobb egyetértésre sikerült jutniuk a globális fölmelegedés elleni teendőkben, vélik független elemzők. A mostani megbeszélés valóban konkrét eredményeket tud fölmutatni, hiszen korábban még abban sem tudtak egyezségre jutni, hogy közös politikai célként fogalmazzák meg a klímaváltozás elleni harcot. Hogy ezúttal talán valóban eredményre akarnak jutni, azt látszik igazolni a fejlett ipari államok azon vállalása, hogy az ötven százalékos szén-dioxid kibocsátás csökkentésnél sokkal nagyobb, nyolcvan százalékos visszafogást vállaltak magukra. A most elért eredményeket sokan az Obama hivatalba lépésével megváltozott amerikai hozzáállással magyarázzák. Ugyanakkor hiányzik a dokumentumból a kibocsátás csökkentés viszonyítási alapjául szolgáló időpont. A BBC szerint a dátumot nagy valószínűséggel a 1990 utáni időszak évei közül választják majd ki, mert így sokkal könnyebb lesz teljesíteni vállalásukat.

Hiába igyekeztek azonban az állam és kormányfők, a környezetvédők mégis bírálják a hivatalos nyilatkozatot. Tobias Münchmeyer, a Greenpeace éghajlat-változási szakértője szerint legkevesebb 40 százalékos kibocsátás csökkenésre lenne szükség a következő évtized végéig, s megítélése szerint nyoma sincs annak, hogy a vezető ipari országok ebben vezető szerepet akarnának játszani. Ugyanakkor komoly hiányosságnak nevezi, hogy a G8 államok egyetlen klímavédelmi beruházást sem indítanak a fejlődő országokban.

Ugyancsak a konkrétumokat hiányolja a nyilatkozatból Kathrin Gutmann, a Természetvédelmi Világalap (WWF – World Wide Fund for Nature) szakértője. Megítélése szerint egyetlen szó sem szól arról, hogy az elhatározásokból konkrétan milyen teendők következnek. Gutmann továbbá hiányolja a rövidebb távú terveket, mert szerinte nem elég a 2050-ig szükséges teendőkről beszélni, határozott és pontos elképzelésekre lenne szükség már 2020-ig is.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*