2018. Április 20. 10:35

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Továbbra is kevés az Északi-sarki jég


Továbbra is kevés az Északi-sarki jég

Továbbra is kevés az Északi-sarki jégBár a tavalyinál és a tavaly előttinél nagyobb az Északi-sarkvidék jégtakarójának kiterjedése, a tudósok nem beszélnek trendfordulóról – derül ki az Egyesült Államok Nemzeti Hó és Jégadat Központjának (NSIDC) beszámolójából, amely a nature.com-on jelent meg.

A 2007-es 4,1 és a 2008-as 4,52 millió négyzetkilométernél ugyan nagyobb, de továbbra is jelentősen alacsony az Arktisz jégtakarója, nagysága alig haladja meg az 5,1 millió négyzetkilométert. Az elmúlt három évtized átlagos nyári olvadását jelentősen meghaladta a szeptember 12-iki fordulón mért adat, hiszen a jégmező nagysága 1,28 millió négyzetkilométerrel kisebb a harminc éves átlagnál.

Az NSIDC kutatói határozottan állítják, hogy az elmúlt két évhez képest növekvő jégtakaró nem jelent trendfordulót, csak egy szerencsés évet. S bár a különböző forgatókönyvek szerzői nem értenek abban egyet, hogy mikor válik teljesen jégmentesség az Északi-sark, vannak tudósok, akik ezt már akár 2030-ra is el tudják képzelni.

 

Forrás: nature.comHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*