2018. Május 20. 18:02

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás Tudósok sürgetik a káros anyag kibocsátás csökkentését


Tudósok sürgetik a káros anyag kibocsátás csökkentését

Tudósok sürgetik a káros anyag kibocsátás csökkentésétAzonnal lépni kell, mert visszafordíthatatlanná válik bolygónk hőmérsékletének emelkedése – szólítanak föl annak a 36 oldalas kiadványnak a szerzői, amelyben a márciusi Koppenhágai Klímacsúcsra készített, mintegy 1400 tanulmánynak az eszenciáját foglalták össze.

A napokban nyilvánosságra került dokumentumban foglaltak szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása, a hőmérséklet és a tengerszint emelkedése, a sarki jégtakaró visszahúzódása már közelében van, vagy el is érte azt a szintet, amelyet az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) jelzett 2007-es jelentésében.

Újabb bizonyítékok vannak arra is, hogy Földünk már abban a szakaszban van, amikor a bolygó saját maga is gerjeszti az általános fölmelegedést. Ami igazán aggasztó, az az, hogy a sarki vagy sark közeli fagyott talaj fölengedésével a szén-dioxidnál sokkal veszélyesebb gázok – például metán – kezdenek szivárogni a légkörbe, s gyorsítják az amúgy sem lassú folyamatot. (A metán légkörbe kerülésével az a probléma, a széndioxidnál jóval erősebb és hosszabb negatív hatást gyakorol a fölmelegedés folyamatára.)

A kutatók a megoldást az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus, az 1990-es szinthez képest 25-40 százalékos csökkentésében látják, ellenkező esetben nagy az esélye annak, hogy a folyamatok kicsúsznak ez ellenőrzés alól, s fölmelegedés visszafordíthatatlanná válik.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*