2018. Április 21. 13:40

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Klímaváltozás A városlakók jövedelem megoszlása határozza meg a szén-dioxid kibocsátási célokat


A városlakók jövedelem megoszlása határozza meg a szén-dioxid kibocsátási célokat

A városlakók jövedelem megoszlása határozza meg a szén-dioxid kibocsátási célokatMeglepő eredményre jutott egy nemzetközi kutatócsoport a szén-dioxid kibocsátási célokat vizsgálva. A csoport vezetője, Shoibal Chakravarty szerint a városlakók jövedelmi viszonyai határozzák meg alapvetően az országok szén-dioxid kibocsátás csökkentésére vonatkozó céljait.

A kutatás szerint – bár 1992 óta külön csoportba sorolták az úgynevezett fejlett és fejlődő országokat –, azok szén-dioxid kibocsátása szinte tökéletesen azonos. A kutatók azonosították a világ legnagyobb kibocsátóit, és meglepő módon különösen nagy kibocsátókat találtak a legszegényebb országokban. Megfigyelhető, hogy ezekben az államokban gyorsan növekszik középosztályt és az ipar, ami magas szén kibocsátással jár együtt, miközben alig-alig járulnak hozzá a világgazdaság növekedéséhez.

A kutatók összességében arra jutottak, hogy a globális kibocsátás-csökkentési célokat országokra kell lebontani. Ez utóbbiakat pedig az adott ország szén-dioxid kibocsátási céljai és az ottani jövedelmi viszonyok határozzák meg. Így például 2030-ig a kibocsátás évenként 13 gigatonnával történő csökkentése 1,13 milliárd nagy kibocsátón múlik, amelyek hozzávetőlegesen egyenlő megoszlásban Kínában, az Egyesült Államokban, az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) országokban, valamint a fejlődő országokban találhatók. Vagyis a cél elérése érdekében ennek a négy nagy régiónak hasonló mértékben kell csökkentenie a károsanyag-kibocsátást.

A tudósok szerint Kínának és az Egyesült Államoknak kell a legnagyobb csökkentést végrehajtania, de Oroszországnak, Indiának, a Közel-Kelet államainak, Dél-Afrikának és Észak-Afrikának ugyanúgy jelentős lépéseket kell tenni a kibocsátás csökkentése érdekében.

A kutatók végkövetkeztetése, hogy módosítani kell a legalacsonyabb szén-dioxid kibocsátókra vonatkozó korábbi feltételezésüket, illetve tényként kell fölismerni, hogy a klímaváltozás hatásainak csökkentése és a szegénység mérséklése egyáltalán nem függenek össze.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*