2018. Április 23. 13:27

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Top akkutelep segíti a megújulókat


Top akkutelep segíti a megújulókat

Németországban hálózatra kapcsolták Európa legnagyobb áramingadozás-kiegyenlítő akkumulátortelepét, mely a szélenergia egyenetlenségeit kompenzálja.

A 25 ezer lítiumion-akkumulátort tartalmazó és 5 megawattóra áramtároló kapacitású létesítmény akkora, mint egy iskolai tornaterem, és a megújuló energiaforrásokból származó áramellátás jellegzetes ingadozásának a kiegyenlítését szolgálja. Az akkumulátortelep egy 50 megawattos gázturbinás erőmű szerepét képes átvenni az ingadozások kiegyenlítésében.

A telepet a szövetségi költségvetés 6 millió eurós (több mint 1,8 milliárd forintos) és Schwerin város 1,3 millió eurós támogatásával építették meg. Az akkumulátortelepet üzemeltető Wemag AG áramszolgáltató vállalat 8600 négyzetkilométeres szolgáltatási területén 2013-ban 80 százalék volt a szélenergiával termelt áram aránya, ami idén a tervek szerint száz százalékra emelkedik.

Megújítható energiaforrások most körülbelül 25 százalékát adják a németországi áramtermelésnek, amit 2025-re 40-45 százalékra, 2035-re pedig 55-60 százalékra terveznek növelni. A részarány növelésének a legnagyobb akadálya a termelési ingadozások kiegyenlítésére alkalmas technológia és tárolókapacitás hiánya.

 

Forrás:zoldtech.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*