2018. Április 22. 12:44

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Napelemet kapott a Közlekedési Felügyelőség épülete


Napelemet kapott a Közlekedési Felügyelőség épülete

Európai Unió által finanszírozott, 100 százalékos támogatási intenzitás segítségével napelemes rendszer került telepítésre

a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének épületén. A tervezett napelemes rendszerrel a villamos energia költségének csökkentését szándékoztunk elérni. A megújuló energiaforrások szélesebb körű kihasználása, a környezetvédelem stratégia fontossága is a zöldenergia irányába kell, hogy vigye a közigazgatás rendszerét.

Ezek a napelem panelek egyes időszakokban lehetővé teszik az épület teljes energia fogyasztásának kielégítését, így jelentős megtakarítást eredményeznek, továbbá a megújuló energia megtermelése során a környezetterhelés minimalizálódik, valamint csökken az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke. A Bács-Kiskun Megyei Közlekedési Felügyelőség folyamatos működése során igen jelentős áramfogyasztással bír, ezért a projekt során közvetlen cél volt a vételezett villamos-energia nagymértékű kiváltása.

A beruházás keretében 208 db áramtermelő napelem panel került elhelyezésére az épületek tetején, amelyek összesen 49,92 kW teljesítményűek. A rendszer méretének kiválasztásánál elsősorban a fogyasztási adatokat vizsgáltuk meg. A Közlekedési Felügyelet épülete statikai-szerkezeti szempontból is alkalmasnak bizonyult a teherhordásra, így a napelemek a 4 db 12 kWh teljesítményű inverterrel felszerelésre kerülhettek. A kiépített rendszer optimális körülmények között, magas napsütéses órák és megfelelő beesési szög mellett, a kora nyártól késő őszig terjedő időszakban képes megközelítőleg az egész ingatlan elektromos áram szükségletét fedezni. Egy költségvetési évre vetítve ez nagyságrendileg 40%-os megtakarítást jelent az épület elektromos üzemeltetésének tekintetében.

Amennyiben a napelemes rendszer által termelt energia a helyszínen nem kerül azonnali felhasználásra, akkor az visszatáplálásra kerül az elektromos hálózatba egy mérőórán keresztül, és a későbbi energiaszámlán ez a feltöltött mennyiség csökkenteni fogja a szolgáltatótól vételezett mennyiséget. A projekt példamutató a megújuló energiahordozó felhasználás növelése illetve a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakításának elősegítése tekintetében.

 

Forrás:bacsmegye.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*