2018. Február 26. 2:21

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Jön az új társasházi pályázat, 20 milliárd a keret


Jön az új társasházi pályázat, 20 milliárd a keret

Panel- és téglaházak is pályázhatnak energiahatékonysági korszerűsítésre. A szokásos szigetelés és nyílászárócsere mellett megújuló energiaforrásokra

is igényelhetnek pénzt. A vissza nem térítendő támogatás arányát 45-50 százalékra emelné a kormány a szokásos egyharmad helyett. Közölték azt is, hogy bővítenék a hűtőcsere-pályázat kedvezményezetti körét.

5 vagy több lakásból álló társasházak energiahatékonysági korszerűsítésére lehet pályázni novembertől. A pályázatot 20 milliárd forintos keretösszeggel, uniós pénzből hirdetik meg – mondta csütörtökön Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

A tárca szeretné, ha az eddig egyharmados vissza nem térítendő támogatási arány 45-50 százalékra nőne, így több társasházat vonzana a lehetőség – írta a Portfolio.hu.

Az energiahatékonyságot célzó, új pályázati lehetőség panel- és téglaházak számára is nyitott lesz. A keretösszeg fele-fele arányban oszlik meg a vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatások között. A visszatérítendő összeget várhatóan két pénzintézet fizeti majd kedvezményes, 2,5-3 százalékos kamat mellett 4 évre folyósított kölcsön formájában.

A pályázók nemcsak szigetelésre, illetve nyílászáró- és födémcserére igényelhetnek támogatást, hanem napelemes, illetve geotermikus megoldásokra is.

Szabó Zsolt arról is beszélt, hogy a háztartásigép-cserére meghirdetett pályázatra egyelőre kevés az érdeklődő, ezért a lehetőséget vélhetően kiterjesztik a nagycsaládosokról és a nyugdíjasokról más társadalmi rétegekre is. A kazáncserére és a nyilászárókra vonatkozó pályázat iránt viszont igen erős az érdeklődés.

 

Forrás:hvg.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*