2018. Április 22. 22:21

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Húsz évig bírja az új akkumulátor


Húsz évig bírja az új akkumulátor

Öt perc alatt tölthető, többgenerációnyi kütyüt is túlél az új lítiumtelep. Két éven belül megjelenhet.

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem kutatói az akkumulátorok két leggyengébb pontját erősítették meg: a lassú töltést és a rövid élettartamot. Mindkettő az elektromos autókat sújtja leginkább, de a fejlesztés érezhető változást hozhat a mobileszközökben is.

Néhány perc alatt feltankolunk árammal

Átlagosan egy elektromos autó töltése minimum 4 óra, ez jócskán megnehezíti a nagyobb távolságok megtételét. Amikor pedig elhasználódnak, roppant költséges a cseréjük. A szingapúri egyetem kutatóinak a negatív érintkező, az anód csatlakozásának fejlesztésével sikerült javítaniuk a lítiumion-akkumulátorokat – úgy tűnik, ez az egyik szűk keresztmetszet. Az új technológiával 5 perc alatt 70 százalékosra tölthető majd fel az akkumulátor.

A kutatócsoport a grafitérintkezőket egy gélre cserélte, amelyben titán-dioxid nanocsövek találhatók. A titán-dioxid olcsó hétköznapi ásványi anyag, megtalálható festékekben és naptejben is. Fehér ételszínezékként E171-nek hívják. A belőle készült nanocsövek képesek felgyorsítani a kémiai reakciókat, így hatékonyabban kiaknázzák az akkumulátor igazi kapacitását. A töltés hússzor gyorsabb, mint korábban, az élettartam pedig szintén hússzorosa egy hagyományos érintkezővel ellátott lítiumion-akkumulátorénak.

Nagyon könnyű előállítani

Az új érintkező gyártása nem ütközik technológiai nehézségekbe, nincs szükség nagy átalakításokra, csak az érintkezők változnak. "Nagyon könnyű előállítani a gélt" – magyarázza Chen Xiaodong professzor, az új érintkező feltalálója. – "Az akkumulátorgyártók könnyen beépíthetik majd az új gélt a gyártási folyamatba." A professzor még a nagyméretű prototípuson dolgozik, de az ipar szereplői már most érdeklődnek a technológia iránt.

A nanotechnológiával felturbózott akkumulátor hosszabb élettartama csökkenti a hulladék mennyiségét, így a környezeti terhelést is. A hússzoros élettartam azt is jelenti, hogy ennyiszer kevesebb akkumulátorra van szükség. Rachid Yazami – aki 34 évvel ezelőtt feltalálta magát a grafitérintkezőt – is úgy gondolja, hogy a titán-dioxid gél a következő nagy lépés lehet az akkumulátorgyártásban.

 

Forrás:origo.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*