2018. Április 23. 13:31

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Zöld IT, a valóban zöld irodáért


Zöld IT, a valóban zöld irodáért

Zölt irodaA zöld informatika napjainkban igen hangzatos kifejezés. Sokan azt gondolják, hogy csupán csak egy múló hóborttal vagy egy újabb trendi vevőcsalogató szlogennel állnak szemben. Ez tényleg így lenne? Vagy esetleg megérett már a zöld informatika arra, hogy valóban komoly megtakarításokat érhetünk el vele?
Ma már elképzelhetetlen, hogy a technika vívmányai nélkül élj.

Ez tény. Ha meghalt a géped, nem tudsz dolgozni. Ha nincs internet, nem tudsz dolgozni. Ha vírusos lett a rendszered, akkor imádkozol, hogy legalább az adataidat visszakapd.
Egy cég annyira működőképes, amennyire az informatikai rendszere az. A vállalatok üzletmenetét kiszolgáló rendszerek egyre bonyolultabbak. Az informatika ráadásul nem kíméli sem a pénztárcádat, sem a környezetet.

Hogyan lehet környezetbarát az irodád?

Most nem az ‘áramtalanítsd a géped, ha nem használod éppen’ című intelmekre gondolunk. Ugyanis nem ezek jelentik az áttörést, ha zöld informatikáról beszélünk.
A technikai fejlődés már eljutott arra a pontra, hogy radikálisan csökkenteni tudod az informatikai eszközök energiafelhasználását.

És a három hatékony eszköz, amivel valóban kizöldítheted az informatikát:
virtualizáció,
vékonykliens technológia,
felhő alapú szolgáltatások.

De mik is ezek, és miért lesz jó neked, ha megismerkedsz velük?

Virtuális világban élünk

A virtualizációval magad mögött hagyod a hagyományos szerver megoldásokat. Ennek eredményeként kevesebb fizikai szervert kell üzemeltetned.  Ez annyi, mint kisebb áramfogyasztás, tehát kevesebb villanyköltség. Nincs szükség annyi energiára az üzemeltetéshez és a szerverek hűtéséhez sem. Ez a havi számládon fog megmutatkozni.

Bónuszként környezetbarát is vagy. Kevesebb energia előállítása kevésbé terheli meg a környezetet.

Fentieken túl a virtualizációs technológiáknak számos más előnye van.


A vékonyabb zöldebb

A vékonykliens megoldás egyfajta terminál elgondolás. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a teljesítmény a szerverre terhelődik át.

A felhasznált energia vékonykliens technológiával drasztikusan csökkenthető. Egy vastagkliens 180-200 watt energiát fogyaszt, egy laptop kb. 90 wattot,  míg egy vékonykliens csak 3-5 wattot. Azért ez nem mindegy!

Ez a megoldás is bővelkedik még az előnyökben.


Felhőbe az irodával!

A felhő alapú szolgáltatás nem egy fizikai hardveren fut. A felhő tulajdonképpen egy virtuális könyvtár, amelyet bármikor, bárhonnan elérhetsz, ha csatlakozol a netre.

Szinte minden funkciót áthelyezhetsz a felhőbe, így a naptárat, levelezést, fájlmegosztást is. Minél több feladatot raksz ki a felhőbe, annál kevésbé terheled a helyi erőforrásokat. A kisebb erőforrásigény pedig ebben az esetben is kevesebb környezeti terheléssel jár.
A papír kora már régen lejárt, ezt tudjuk. De már az informatikában is egy magasabb, környezettudatosabb szintre léphetsz.
Ehhez ajánlunk egy olyan szoftvert, mely nemcsak környezetbarát, de az ára is bőven megfizethető.Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*