2018. Április 27. 2:42

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Uniós forrásból korszerűsítik a közvilágítást Kaposváron


Uniós forrásból korszerűsítik a közvilágítást Kaposváron

Teljes egészében uniós forrásból, 315 millió forintból folytatják a közvilágítás korszerűsítését Kaposváron. Ennek eredményeként szeptembertől a csaknem kilencezer köztéri lámpatest mindegyikében energiatakarékos, de nagyobb fényerejű izzók világítanak majd.Márciustól ötvenöt utcában cserélik le a többségében húszéves nátriumlámpákat - áll a városháza közleményében, amely szerint a 2009-ben elkezdett korszerűsítéssel - akkor a harminc-negyvenéves higanygőzlámpákat cserélték le energiatakarékos izzókra - és több mint kétezer izzó mostani cseréjével az egész városban megújul a közvilágítás.

A korszerűsítéssel a jelenlegi 157 millió forint helyett évente több mint 20 millió forinttal kevesebbet kell fizetnie az önkormányzatnak a közvilágításért, a megtakarítást pedig utcák, járdák felújítására fordíthatják.

A közlemény kitért arra is, hogy a közvilágítás korszerűsítése csak egyik eleme annak a stratégiának, mely szerint "Kaposvár célja, hogy Európa egyik olyan zöld városa legyen, mely jövőjét a megújuló energiák használatára alapozza".

Ilyen a cukorgyár által termelt biogáz, amelynek egy részét a városi fürdő fűtéséhez használják, de tervben van a futballstadion bekapcsolása is a rendszerbe. Ugyancsak a tervek között szerepel egy biomasszaüzem építése, amely mérsékelné a távfűtés díját, napelemparkok létrehozása, az önkormányzati intézményeket ellátó kis naperőművek felszerelése, és vizsgálják a szélenergia hasznosításának lehetőségét is. Kaposvár törekvéseit a megújuló energiák hasznosítására a megújuló energiaforrások bajnokságán a napokban elnyert bronzéremmel is elismerték. (MTI)

forrás: zöldtech.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*