2018. Április 22. 22:20

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Big Data elemzés segíti a vízerőművek elterjedését


Big Data elemzés segíti a vízerőművek elterjedését

Több ezer mini-vízerőmű épülhet Angliában egy olyan szoftver által, mely minden szükséges előzetes számítást el tud végezni.

 

A Leicesteri Egyetem kutatói a High Efficiency Heating munkatársaival közösen egy olyan szoftvert fejlesztenek, amely forradalmasíthatja Nagy-Britanniában a vízerőművek tervezését és építését. A program műholdfelvételek, segítségével találja meg a jövőbeli vízerőművek ideális építési helyszíneit. Mindez hozzájárulhat a mini-vízerőművek elterjedéséhez és a megújuló energiák használatához.

Martyn Cowsill projekttanácsadó kijelentette, hogy több ezer 10-20 kilowatt teljesítményű, olcsó turbinát lehetne a folyókhoz telepíteni, amelyek így közel lennének a fogyasztókhoz és a hálózati csatlakozási pontokhoz. Ahhoz, hogy az ilyen kis méretű vízerőművek hálózatát ésszerű módon lehessen megvalósítani, szükség lenne arra, hogy a leendő helyszínek könnyen felfedezhetők legyenek. Ebben segíthet az új szoftver.

Már elkészítettek egy megvalósíthatósági tanulmányt a Manchester melletti Tame folyó kapcsán. A projekt ötlete a High Efficiency Heating szakembereitől származik, akik az egyetem munkatársaihoz fordultak. Kiderült, hogy a megfelelő helyszínek megtalálásához hatalmas adatmennyiségeket kell elemezni. Kevin Tansey, a Leicesteri Egyetem kutatója közölte, hogy a fejlesztett program közel 30 szempontot vesz figyelembe, mely információk egyébként országosan és ingyenesen hozzáférhetők. A szoftver nem csupán egyszerűbbé teszi, hanem fel is gyorsítja és olcsóbbá teszi a helyszínek felkutatását, ezáltal az építkezéseket is.

Az első helyszíni teszteket tavaly októberben végezték a Tame partján és nagyon jó eredménnyel zárultak. A Google Earth keretében készítettek egy nagyon vizuális és interaktív felhasználói interfészt, amely megmutatja a különböző helyszíneken alkalmazható megoldásokat és egyúttal jelzi azok költségvonzatait is. Így sokkal könnyebben lehet egyeztetni a földtulajdonosokkal és a kivitelezőkkel is.

 

Forrás: http://sg.hu/cikkek/111845/big-data-elemzes-segiti-a-vizeromuvek-elterjedesetHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*