2018. Április 20. 10:42

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Óránként három hektár erdő tűnik el Romániában


Óránként három hektár erdő tűnik el Romániában

Törvénytelen erdőirtások...

 

Több mint 50 millió euró kárt okoztak Romániában a törvénytelen erdőirtások 2013-ban és 2014-ben – állapította meg a helyi Greenpeace egy most közzétett jelentésében.

A szervezet szerint az esztelen fakivágás miatt keletkezett kár eléri a 231 millió lejt (52,1 millió euró). Ennek csaknem nyolcvan százaléka a Kolozs, Fehér és Máramaros megyei erdőirtások nyomán keletkezett, ezekben az erdélyi megyékben tűnt el a legnagyobb famennyiség a törvénytelen erdőirtás következtében. Kolozs megyében az illegálisan kivágott fák 37 százalékát pusztították el, Fehérben a 23, Máramarosban a 18 százalékát.

Folytatódik a pusztítás

A vizsgált időszakban több mint 45 500 esetre derült fény, ami 62 esetnek felel meg napi átlagot számolva. A jelentés szerint a 2009 és 2011 között naponta átlagban 28 ilyen esetet lepleztek le, majd 2012-ben 50-et.

A tavalyi és tavalyelőtti évben a törvénytelenül kivágott, lefoglalt famennyiség meghaladta az 1 millió köbmétert. Felhívták a figyelmet arra, hogy a romániai erdők továbbra is rohamosan pusztulnak, a szervezet szerint óránként három hektár erdő tűnik el.  A romániai Greenpeace azt javasolta, hogy az illegális erdőirtás megakadályozása érdekében a hatóságok szigorítsák a büntetéseket, a rendőrség, a környezetvédelmi őrség és a csendőrség közreműködése pedig legyen hatékonyabb.

A bukaresti kormány szerint évi 8,8 millió köbméter fára becsülhető az illegális erdőirtás, beleszámolva azt a mennyiséget is, amelyet a hatóságoknak nem sikerül lefoglalniuk. A kabinet erdőőrség felállításáról döntött júniusban a jelenség megfékezése érdekében. A kormány szerint a környezeti károkon túlmenően az országnak mintegy negyedmilliárd euró anyagi veszteséget okoz az illegális erdőpusztítás.

 

 

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2015/10/21/orankent-harom-hektar-erdo-tunik-el-romaniaban


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*