2018. Február 26. 0:14

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Gyorsul a sarki jég olvadása


Gyorsul a sarki jég olvadása

Gyorsul a sarki jég olvadásaHúsz éven belül elfogyhat az Északi-sark jégtakarója, jelentette ki egy 15 hónapos kutatást követően David Barber klímatudós.

– Sokkal gyorsabb a sarki jég fogyása, mint korábban feltételeztük – jelentette ki a 2007-ben indított kutatás eredményeit ismertető pénteki sajtótájékoztatón a manitobai egyetem professzora.

A kanadai kormány támogatásával indított program keretében Barber és 370 fős tudóscsapata a 2008 telét az CCGS Amundsen nevű jégtörő fedélzetén, az Északi-sark jegének tanulmányozásával töltötte. A tudós kiemelte, hogy nem csupán a jégtakaró vékonyodását figyelték meg, de a jégtörő egész télen jégmentes vizeken hajózott. A jégtakaró vékonyodása a sarki időjárás megváltozásával, a viharok számának emelkedésével jár.

– A sarki jég nem csupán egy sapkát jelent az óceán tetején, de lélegzik is. Szén-dioxidot lélegez ki, illetve fogad magába – hasonlította a tudós a trópusi őserdőkhöz a jégtakarót. – Egyelőre csak a jég fogyását látjuk, s csak most kezdjük megérteni ennek hatását az egész ökorendszerre.

Barber szerint a jég televan mérgező anyagokkal, amelyek az olvadás eredményeként szennyezik a környezetet. A jégtakaró fogyása negatívan hat az élővilágra már csak azért is, mert csökkenti az élővilág életterét. Bizonyos állatfajták élőhelye a jéggel együtt eltűnik, míg mások, mint például egyes bálnafajták, minden korábbinál északabbra jutnak.

A tudós az Északi-sark melegedését egy olyan sugárhajtású repülőgéphez hasonlította, amely fölmelegíti a levegőt, hogy egyre északabbra juthasson.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*