2018. Április 21. 7:45

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Sivatagi teknősök miatt támadják a naperőművet


Sivatagi teknősök miatt támadják a naperőművet

Sivatagi teknősök miatt támadják a naperőművetA sivatagi teknősök életterének csökkenése miatt kénytelen csökkenteni a Mojaqve sivatagba tervezett naperőműve teljesítményét a BrightSource Energy.

Mintegy 12 százalékkal csökkentette tervezett Ivanpah nevű szolár-termál – azaz napenergiával gőzt termelő, majd azzal elektromos energiát generáló – erőművének teljesítményét az amerikai energiatársaság, s így a beruházás mintegy körülöleli egy ritka sivatagi növény életterét, de a változtatásnak közsönhető az is, hogy kevesebb teknőst kell elköltöztetni a területről.

A napenergia ipar életben maradásához, illetve ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a hagyományos energiatermelő ágazatokkal, állami támogatásra van szükség. Mostanáig csak ezért a támogatásért, illetve az olaj- és gázipar ellen kellett hadakozni a cégeknek, a közelmúltban azonban a másik oldalról is elkezdték támadni őket. Tavaly több nap- és szélenergia ipari vállalkozásnak kellett megnyirbálni a kaliforniai Mojave sivatagba tervezett beruházását, miután Dianne Feinstein szenátor javaslatára hozzávetőlegesen 400 ezer hektár területet vontak állami védettség alá.

A megújuló energiának azért van különösen nagy keletje a környéken, mert a közműszolgáltatóknak legkevesebb 20 százalékban megújuló energiából kell fedezniük energiaigényüket, s legtöbbjüknek egyelőre még nem sikerült elérni ezt az arányt. Ezért is kapott nagy lendületet a régióban a szolár-termál naperőművek építése, amelyek közül az első a jelenleg építés alatt lévő Ivanpah. De a Stirling Energy System is hasonló beruházást tervez.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*