2018. Május 21. 14:48

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Alulról fogynak igazán a grönlandi gleccserek


Alulról fogynak igazán a grönlandi gleccserek

Alulról fogynak igazán a grönlandi gleccserekA grönlandi gleccserek fogyásának háromnegyedéért a melegedő tengervíz felelős – derül a kaliforniai egyetem (UCLA) legújabb kutatásából.

– A közvélemény tévesen gondolja, hogy a gleccserek kizárólag a felszíni leszakadó részeknek köszönhetően fogynak. Kutatásaink megmutatták, mi zajlik a mélyben: a gleccserek csökkenésének legkevesebb 75 százalékát – a klímaváltozásnak köszönhetően egyre melegebb – tengervíz okozza – foglalja össze kutatásaik lényegét Eric Rignot, az UCLA kutatója.

2008 nyarán az egyetemi kutatócsoport a hőmérséklet, a sótartalom és az áramlások hatásait vizsgálta Nyugat-Grönland három fjordjában. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a gleccserek víz alatti rétegei napi 0,7-3,9 méterrel csökkentek, ami hússzor akkora jég elolvadást jelent, mint a felszíni veszteségek. Ennek eredményeként olyan függő jégfalak alakulnak ki, amelyek gyorsan a tengerbe omlanak.

A melegedő víz másik jelentős hatása, hogy elolvasztja a jégmezők szárazföldi csatlakozási pontjait, s így a jég egyre könnyebben szakad el a parttól, s úszik ki a nyílt tengerre.

– Az antarktiszi környezetben már korábban is ismert volt ez a jelenség, de most először mutattuk ki tudományos eszközökkel a folyamatot Grönlandon – hangsúlyozza a kutatás fontosságát Eric Steig, a seattle-i Washington Egyetem gleccserszakértője.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*