2018. Május 22. 13:40

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek 63 millió euró a bakonyi erőműfejlesztésre


63 millió euró a bakonyi erőműfejlesztésre

63 millió euró a bakonyi erőműfejlesztésreA Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. (BVMT) 63 millió eurós hitelt vesz föl gázturbinás csúcserőmű beruházásra.

A többségében az MVM tulajdonában lévő BVMT február elején egy négy bankból álló konzorciummal írt alá megállapodást egy korszerű és környezetbarát gázturbinás erőmű építésének finanszírozására. A megállapodás különlegessége, hogy a hitel a beruházás értékének 80 százalékára szól, a szerződés lejárata pedig 15 éves, ami nem szokványos a hasonló beruházások esetén.

Az Euroinvest tulajdonában lévő Bakonyi Erőmű Zrt. ajkai telephelyén a befektetők közös beruházásaként megvalósuló új 2×58 megawattos blokk a hazai villamosenergia-rendszerben eddig hiányzó csúcserőműként fog üzemelni. A kereskedelmi üzemét 2010 végén megkezdő új erőmű magas hatásfoka és rendkívül rugalmas üzemmódja révén a környezet terhelésének jelentős csökkenését fogja eredményezni. A létesítmény nagymértékben javítja a hazai energiarendszer szabályozhatóságát a csúcsigények kielégítése révén. Az erőmű által termelt csúcsenergia a liberalizált árampiac egyik legértékesebb, exportképes terméke, melynek jelentőségét tovább fokozza a kevéssé szabályozható megújuló energiaforrások egyre növekvő arányú felhasználása.

Mártha Imre, a többségi tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója az aláírás alkalmából kiemelte: az a tény, hogy ilyen komoly volumenű és hosszú futamidejű hitelt az állami tulajdonú MVM és a kisebbségi tulajdonos Euroinvest közös projektje fel tud venni, a beruházásnak az energetikai szempontokon is túlmutató, nemzetgazdasági jelentőségét is aláhúzza.

Demján Sándor, az Euroinvest Zrt. elnöke szerint az egyetlen többségi magyar tulajdonban lévő hazai erőműnek folyósított hitel egyértelmű bizonyítéka annak, hogy életképes, megtérülő beruházásról van szó. Demján Sándor úgy gondolja, különösen igaz mindez a gazdasági válság miatti romló hitelfelvételi lehetőségek fényébenHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*