2018. Április 22. 22:13

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Fotoszintézisből elektromos energia


Fotoszintézisből elektromos energia

Fotoszintézisből elektromos energiaFrancia tudósoknak sikerült a fotoszintézis során keletkezet kémiai energiát elektromos energiává átalakítani egy újszerű megoldással.

Az Analytical Chemistry című lapban megjelent hír szerint a francia tudósok a növényekben zajló fotoszintézist vizsgálva jutottak felfedezésükre. Ismeretes, hogy a fotoszintézis során a növények a nap energiáját alakítják át kémiai energiává: a légkörben található szén-dioxidot és vizet fölhasználva glukózt és oxigént állítanak elő.

A Centre de Recherche Paul Pascal (CNRS) kutatói a fotoszintézis során keletkező glukóz és oxigén fölhasználásával elektromos áramot termelő bioüzemanyag cellát (Microbial Fuel Cell – MFC) alakítottak ki. (Az MFC olyan bioelektromos rendszer, amely a természetes baktériumok közötti kölcsönhatást utánozva képes a keletkező feszültség vezetésére.) A felfedezés a napenergia elektromos energiává alakításának új, környezetbarát útját jelentheti, amennyiben megteremtik az üzemszerű alkalmazás feltételeit, ráadásul az orvostudomány fontos eszközévé is válhat.

A kísérlet során a cellát egy kaktusz levelébe ültették, majd egy lámpával megvilágították. Azt tapasztalták, hogy a lámpa bekapcsolásakor megemelkedik a cella feszültsége, kikapcsolásakor pedig csökken. A mérések azt mutatták, hogy a cellában négyzetcentiméterenként 9 μW teljesítmény keletkezik. Miután a keletkező feszültség arányos a megvilágítás erősségével, erősebb fény esetén emelkedik a glukóztermelés, vagyis növekszik a cella teljesítménye is.

A napenergia elektromos energiává alakítása mellett a kísérlet jó kiindulási alapot jelenthet a tapasztalt jelenség orvosi alkalmazására is. A bőr alá ültetett cella automatikus működésre képes, s a fiziológiai oldatokban lévő glukóz és oxigén használatával kémiai energiát termel. Az így nyert energiával működtethetők például a cukorbetegek bőr alá ültetett automatikus cukorszint mérő eszközei.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*