2018. Február 26. 0:13

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Közel már az olajcsúcs


Közel már az olajcsúcs

Közel már az olajcsúcs2014-ben – korábbi becsléseknél egy évtizeddel korábban – érkezik el az olajcsúcs – állítják kuwaiti olajkutatók.

Az arab ország szakemberei egy korábbi, nagyon sikeres modell továbbfejlesztésével igyekeztek becslést készíteni. Az ötvenes években készített Hubbert modell szinte napra pontosan megjósolta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 1970-ben érkezik el az olajcsúcs, vagyis az az időszak, amikor tetőzik, majd ezt követően folyamatosan csökken az olajkitermelés.

Számos szakértő a jelenlegi helyzetben nem tartja érvényesnek a Hubbert-modellt, a kuwaiti olajipari szakemberek azonban azt továbbfejlesztették, s alkalmassá tették arra, hogy a mai viszonyok között, több ország adatait figyelembe véve is pontos eredményt adjon.

Az új modellben a világ 47 legnagyobb olajtermelő országának adatait vették figyelembe, s arra jutottak, hogy a korábbi becsléseknél évekkel korábban, már 2014-ben tetőzni fog a konvencionális nyersolaj kitermelés. Arra is fölhívták a figyelmet, hogy a világ olajtartalékai évente 2,1 százalékkal csökkennek. Ha tehát nem akar energia nélkül maradni a világ, ideje föllendíteni a megújuló energiahordozókkal kapcsolatos kutatásokat.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*