2018. Április 22. 22:19

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Szélkerék a futurisztikus épület tetején


Szélkerék a futurisztikus épület tetején

Szélkerék a futurisztikus épület tetejénHamarosan áramot termel az a három szélkerék, amelyet a londoni Strata Tower tetején helyeztek el.

A 147 méter magas, 130 millió euró költséggel épített 43 emeletes épület egyetlen a világon, amelynek tetején nem utólag helyezték el a szélkereket, hanem eredetileg is odatervezték azokat. Az épület tervezésekor már azokat a környezetbarát előírásokat vették figyelembe, amelyek 2019-re nulla szén-dioxid kibocsátást írnak elő az Egyesült Királyság területén épülő összes építmény számára.

A futurisztikus kinézete, illetve a tetőre tervezett három szélkerék miatt csak elektromos borotvának becézett épület 408 lakásában várhatóan ezren élnek majd, de kereskedelmi egységek is helyet kapnak benne.

A számítások szerint a három szélkerék az épület energiaigényének mintegy 8 százalékát fogja majd fedezni. A 19 kilowattos, ötlapátos szerkezetek által keltett zajt antivibrációs csillapítással csökkentik.

A szélkerekek átlagosnál nagyobb kapacitása annak tudható be, hogy ebben a magasságban jelentősen nagyobb a szélsebesség, mint az utcaszinten, s így akadálytalanul érvényesülhet a Venturi hatás. (Ennek lényege, hogy két nagy épület között jelentősen fölgyorsul a légmozgás.)

Az előzetes számítások szerint az éves szinten termelt 50 megawattnyi energia mellett várhatóan 18-19 ezer eurót is termel majd a torony az áprilisban életbe lépő új, betáplálási tarifáknak (feed-in tariff) köszönhetően. (Feed-in tariff: a kormányok a megújuló energiával termelt elektromos áramot az átlagosnál magasabb tarifával veszik át, hogy ösztönözzék a környezetbarát technológiák térhódítását.)Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*