2018. Április 19. 15:27

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek A megújuló energia városa


A megújuló energia városa

A megújuló energia városa A németországi Dardesheim energiafelhasználását teljes egészében megújuló energiából fedezi: nap-, szél- és bioenergiát használ.

Az egykori NDK területén található alig ezer lelkes település a szomszédos Halberstadttal közösen (18 ezer fő) nap-, szél- és bioenergiából fedezi energiaszükségleteit.

Az első négy szélkereket a kilencvenes évek közepén állították, s ezek évi egymillió kilowattóra energiát termelnek. 2006-ban újabb 62 megawatt teljesítménnyel 28 darab Enercon E70 szélturbinát és egy óriás E112-őt – 6 megawatt teljesítménnyel – állítottak munkába. Ez utóbbi beruházás évi 120-130 millió kilowattóra energiát termel, amely alig marad el a megye nyolcvanezres lakosságának igényeitől.

Időközben kilenc helyen telepítettek napelemes rendszereket, használaton kívüli és működő istállók tetejére és egyéb helyekre, s az összesen 380 kilowatt kapacitású rendszer már az első évben 250 ezer kilowattóra energiát termelt. Ez az energiamennyiség a kistelepülés elektromos áram igényeinek harmadát fedezi.

De létrehoztak egy központi biomassza erőművet is, amely a település egészének és a környező farmok hőenergia-szükségletét fedezi.

A kisközösség olyan rendszert hozott létre, amely az energiatermelés hasznából nemcsak az érintett ingatlanok tulajdonosainak, de a közösségi célokra is áldoz. Nem beszélve arról, hogy a kiserőművek munkát, s föllendülést hoztak a település számára.

A legújabb fejlemény, hogy a kasseli Napenergia-technológiai intézet (ISET) koordinálásával olyan rendszeren dolgoznak, amely az egyéni vezérlésnek köszönhetően jelentős energia-megtakarítást eredményez. Ennek lényege, hogy egy hálózati eszköz érzékeli, amint egy-egy háztartásban több gépet használnak, s mindig a legközelebbi áramtermelő helyről irányítja oda az energiát. Ezzel csökkennek a szállítási veszteségek. Az intézet számításai szerint így akár évi 3 gigawattnyi elektromos áram is megtakarítható.

A kisközösségi rendszer a fejlesztők szerint kiterjeszthető lesz nagyobb települések, akár egész régiók energiafogyasztásának optimalizálására.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*