2018. Április 22. 22:23

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Május 18-án eldőlhet a Vértesi Erőmű sorsa


Május 18-án eldőlhet a Vértesi Erőmű sorsa

Május 18-án eldőlhet a Vértesi Erőmű sorsaA május 18-i közgyűlésen eldőlhet a már évek óta komoly gondokkal küszködő Vértesi Erőmű Zrt. (VÉ Zrt.) sorsa – derül ki az MVM sajtóközleményéből.

Csak a kormány tavaly június 23-i határozott kérésére működik jelenleg is az erőmű, hiszen az MVM – gazdasági racionalitásra hivatkozva – már két alkalommal is javaslatot tett bezárására.

A tavalyi kormányhatározatban foglaltaknak megfelelően a legnagyobb részvényes MVM a GKI Gazdaságkutató Zrt.-t és Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontot (REKK) is megbízta a VÉ Zrt. piaci helyzetének és kilátásainak, illetve foglalkoztatáspolitikai jelentőségének vizsgálatával.

A GKI a jelentős szénkészleteket fölhalmozó bánya idei bezárását és a két blokkos erőmű további – részbeni biomasszával történő – működtetését javasolta. Így mintegy 400 dolgozó munkahelye megmaradna, az elbocsátottakat pedig célzott foglalkoztatási alap segítségével vezetnék vissza a munkaerőpiacra.

A REKK megállapítása szerint állami támogatás nélkül nincs értelme fönntartani az erőművet. Számításaik szerint VÉ Zrt.-t évente és munkahelyenként 11,5 millió forinttal kellene támogatni, hogy gazdaságilag fenntartható módon tudjon áramot termelni. Ez az összeg mintegy tízszerese annak, amit az állam egy munkahely megtartására pályázatokon keresztül átlagosan költ. „Ezek alapján úgy látjuk, hogy a Vértesi Erőmű jövőbeli üzemeltetése társadalmi szempontból is egyértelműen veszteséges döntésnek minősül” – hangsúlyozza a tanulmány.

Az elmúlt évtizedben 120 milliárd forintos támogatást elnyelő erőmű ugyan az elmúlt időszakban jelentős hatékonyságnövelő lépéseket tett, ennek hatását azonban ellensúlyozták azok a piaci változások, amelyek a közelmúltban történtek.

Így az uniós normákhoz való igazodás jegyében december 31-ével nagy valószínűséggel megszűnik az eddigi támogatás egyik formája, a szénfillér intézménye. A válság okán a korábban föltételezett áram áremelkedésre sem került sor, és az életben maradáshoz elvárt szakmai befektetőt sem sikerült találni a menedzsmentnek.

Ráadásul a VÉ Zrt. korábbi vezetése tulajdonosi engedély nélkül több milliárd forint értékben olyan áramvásárlási szerződéseket kötött, amelyeket később – vevői elállás miatt – föl kellett mondania. Ezért az áramkereskedők egy része pert indított a cég ellen, s egy bírósági döntés a felperes igényét jogosnak ismerte el.

„Az ország jelenlegi nehéz, forráshiányos gazdasági helyzetében, fenti körülményekre tekintettel az MVM-nek a közeljövőben felelős, saját tulajdonosaival is egyeztetett döntéseket kell hoznia, melyek alapján rendeződik a társaság sorsa. Az MVM ugyanakkor határozottan leszögezi, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy a Vértesi Erőmű jövőjére vonatkozó döntések a legmesszebbmenőkig figyelemmel legyenek a szociális szempontokra, a munkavállalók érdekeire” – zárul az MVM közleménye.


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*