2018. Április 22. 22:19

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Villanyszámlánkkal a nyugdíjas villamosipariak tarifakedvezményeit is finanszírozzuk


Villanyszámlánkkal a nyugdíjas villamosipariak tarifakedvezményeit is finanszírozzuk

Villanyszámlánkkal a nyugdíjas villamosipariak tarifakedvezményeit is finanszírozzukA beszerzési ár alig több mint harmadát teszi ki villanyszámlánknak, s majd ugyanennyit jelent a rendszerhasználati díj – derül ki az Energiahivatal közleményéből.

Az átlagos fogyasztó villanyszámlájának alig 34,6 százalékát teszi ki az energiaelőállítás költsége, azaz amennyiért a szolgáltató vásárolja az erőműtől az áramot. A második legnagyobb tétel 31,4 százalékkal a forgalommal arányos rendszerhasználati díj. Ezt az összeget a villamos áram szállításáért, gyakorlatilag a vezetékrendszer karbantartásáért fizetjük.

A kapcsolt energiatermeléssel, illetve a megújuló energiával termelt áramot a szolgáltatók kötelesek emelt áron átvenni a termelőktől. Ennek, valamint az egyetemes szolgáltatók állam által szabályozott árrésének (hasznának) hatásaként 11,8 százalékkal magasabb a villanyszámla. (Ennek kapcsán fontos tudni, hogy a kötelező átvételi rendszer ki nem mondott célja a távfűtés támogatása a kapcsolt, villamos áramot és hőenergiát is termelő erőműveknél termelt elektromos energia magasabb átvételi árán keresztül. A megújuló energiahordozóval termelt elektromos áram áremelő hatása viszonylag kicsi ebben az árelemben. Ezt az átvételi rendszert egyébként nagyszámú piaci szereplő károsnak tartja –a szerkesztő.)

Elosztói alapdíj címén 1,6 százalékot számol föl a szolgáltató azért, mert méri fogyasztásunkat.

A szolgáltatás általános forgalmi adója 19,9 százalékot jelent a végszámlából, a nyugdíjas villamosipari dolgozók kedvezményes tarifáját pedig számlánk 0,7 százalékával támogatjuk.

A közlemény szerint a fenti modelltől minimális eltérés lehet annak függvényében, hogy mely szolgáltatótól, mennyi energiát vásárlunk, s azt az éjszakai vagy nappali árszabás szerint tesszük.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*