2018. Május 22. 13:47

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Növekvőben a megújuló energia beruházások


Növekvőben a megújuló energia beruházások

Növekvőben a megújuló energia beruházásokTavaly 162 milliárd dollárt fordítottak megújuló energia beruházásokra világszerte, derült ki az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) elemzéséből.

A tavaly megújuló energiára fordított összeg ugyan hét százalékos csökkenést jelent a 2008-as csúcshoz képest, a 2004. évinek azonban négyszerese. Az idei visszaesés oka, hogy egyre nehezebben jutnak hitelhez a beruházók.

Az UNEP biztatónak tartja, hogy az idei első félévben a szektorban elköltött 65 milliárd dollár 22 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket annak ellenére, hogy válság sújtotta az iparág aktív vállalatait. A szervezet ebből azt a következtetést vonta le, hogy az iparág nem hitelre épülő buborék, hanem a jövőben is dinamikust növekedést produkáló szektora lesz a világgazdaságnak.

Fontos tény, hogy a tavaly közel 50 gigawattnyi megújuló energia kapacitást helyeztek üzembe. Ha ehhez hozzászámoljuk  a 28 gigawattos vízenergia kapacitásbővülést, már csaknem annyival nőtt a zöld energia összkapacitása 2009-ben, mint amennyivel a fosszilis erőművek bővültek.

A megújuló energia beruházásokat ösztönző REN 21 nevű szervezet szerint a világ áramtermelésének majd ötödét (18 %) megújuló energiából fedezték.
Az országok rangsorát Kína vezeti 53 százalékos 33,7 milliárd dolláros beruházással, a második helyen az USA áll, 17 milliárdnyi beruházással, majd Nagy-Britannia és Spanyolország következik 11,7 és 10,7 milliárd dolláros befektetéssel.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*